Основною метою Всеукраїнського форуму інтелігенції, в якому взяли участь Президент України Віктор Ющенко та Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, було обговорення проекту концепції гуманітарного розвитку України. Цей документ, який визначає пріоритети: створення суспільства знань, розвиток громадянського суспільства, культурна і політична консолідація українців, як європейської нації, — попередньо пройшов обговорення на слуханнях у всіх областях країни.

У своєму виступі Президент Віктор Ющенко наголосив на визначальній ролі української інтелігенції у розбудові незалежної держави. За його словами, затвердження концепції гуманітарного розвитку допоможе акцентувати увагу влади на викликах сьогодення. Цьогоріч, пообіцяв глава держави, буде завершено низку культурних проектів, зокрема, створення музею «Мистецький арсенал», відбудову Батурина і Чигирина, зведено меморіал жертвам голодомору в Києві. 2008 рік, на переконання В. Ющенка, також має стати роком нової політики у книговидавництві.

Базовою розбудовою, основою, у тому числі й гуманітарного простору, наголосив Президент, є політична та економічна стабільність. Характеризуючи поточні політичні події, Президент виступив за стабільність роботи демократичної більшості й запевнив, що робитиме все для її збереження: «З ранку до вечора дбаю про одне: якою б не була важкою ця демократична більшість, робитиму все, щоб вона трималася, щоб вона була ефективною і щоб вона діяла».

В. Ющенко виступив проти політичної дестабілізації роботи Верховної Ради. «Нація, громадськість підходить до рівня дискусії, коли будь-яка політична дестабілізація буде оцінюватись як політика проти України», — сказав він. І зауважив, що події останніх 10—12 місяців, той тяжкий процес діалогу в парламенті й поза парламентом, на жаль, багатий не тільки загальнодержавними темами і цілями, занадто великими і амбітними персональними цілями. «Ми всі повинні об’єднатися, — підкреслив глава держави. — Нам треба формувати відповідальну тверезу політику, щоб німби не виростали».

А порушивши проблему вступу України до НАТО, Президент наголосив, що приєднання до плану дій щодо членства в НАТО — це тільки передмова до тої фундаментальної відповіді, яку буде отримано через декілька років після проведення діалогу з суспільством, його всебічного інформування, а також через національний референдум. А Україна, як суверенна держава, переконаний В. Ющенко, може самостійно дати відповідь на ті виклики, перед якими вона нині стоїть, чи хочемо в таку модель безпеки. Водночас Президент запевнив, що «ніякої загрози вступ до НАТО не несе», і в цьому, за його словами, «Україна готова дати будь-які гарантії».

Виступи інших промовців під час форуму передусім торкалися проблем розвитку вітчизняної культури, науки, освіти, тих сфер, які визначають інтелектуальне обличчя держави, але, на жаль, фінансуються за залишковим принципом.