Рівне

У Рівному будуть вибори

Депутати Рівненської міської ради звернулися до Верховної Ради України з проханням призначити у Рівному позачергові вибори міського голови, оскільки попередній міський голова Віктор Чайка, який керував містом вісімнадцять років, помер. Коли рівняни матимуть нового очільника міста, залежить від того, наскільки оперативно розгляне це питання парламент. А поки що претенденти очолити обласний центр (а їх чимало) уже негласно розпочали виборчі перегони.

Олександра ЮРКОВА.

Київ

Більшість експертів — за збереження парламентсько-президентської форми правління

Більшість українських експертів підтримує ідею збереження парламентсько-президентської моделі в державі, але також є багато прихильників президентсько-парламентської форми правління. Про це свідчать результати дослідження Центру соціологічних і політичних досліджень «Соціовимір», які представив на прес-конференції в Києві голова цього центру Сергій Таран.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», загалом було опитано 40 українських незалежних політологів та економістів, у період з 17 по 20 березня. 32 відсотки опитаних експертів виступили за збереження нинішньої парламентсько-президентської моделі з мінімальними корективами, 27,5 відсотка вважають за необхідне існування президентсько-парламентської моделі, найменшу популярність в експертному середовищі має президентська система, за яку висловилися 17,5 відсотка опитаних.

Окрім того, відповідно до результатів дослідження, українські політологи та економісти вважають, що нова Конституція має бути обов’язково прийнята за участі парламенту. Зокрема, за нову Конституцію мають проголосувати 300 депутатів і незабаром вона повинна бути затверджена на всеукраїнському референдумі. За прийняття Конституції у Верховній Раді й подальше винесення її на референдум висловилися 42,5 відсотка експертів. 27,5 відсотка опитаних виступають за прийняття нової Конституції спеціальним органом, створеним виключно з метою прийняття Основного Закону, і 12,5 відсотка респондентів підтримують варіант її прийняття виключно на всеукраїнському референдумі. У цьому разі проект Конституції має розробити створена Президентом Конституційна рада без участі парламенту.

Також дослідження показало, що більшість експертів уважає: Конституція має бути прийнята після президентських виборів. За таку позицію висловилися 47,5 відсотка опитаних, 35 відсотків за те, щоб конституційну реформу прийняти ще до президентських виборів.