У статті «Чиновники не чують Президента і продовжують розтягувати землю?» («Голос України», 26 лютого) йшлося про підозріле виділення 120 киянам землі для ведення особистого селянського господарства в Козелецькому районі. Хоча про матеріал нашої газети не йшлося на сесії Чернігівської обласної ради, порушена редакцією проблема опинилася в центрі депутатського обговорення.

Сесія не включила в межі села Крехаїв Козелецького району 15,6536 гектара землі, яка нібито мала бути надана молодим забудовникам. Депутати вирішили відкласти це питання для глибшого вивчення, оскільки запідозрили, що насправді йдеться про «земельний дерибан» ( населений пункт знаходиться за 38 кілометрів від Києва, а тому до нього почали останнім часом виявляти велику увагу бажаючі задешево придбати селянські наділи).

Але найбільшу дискусію викликала оборудка з 240 гектарами знову ж таки у «пристоличному» районі.

Сім народних обранців звернулись із запитом, в якому повідомили, що «19 листопада 2007 року розпорядженням

№ 473 Козелецької районної державної адміністрації припинено право постійного користування земельної ділянки державного підприємства «Чайка». Згідно з розпорядженням № 492 цієї ж установи, зазначали депутати, надавався дозвіл на виготовлення технічної документації щодо передання у власність 120 громадянам наділів по 2 гектари для ведення особистого селянського господарства загальною площею 240 гектарів, але у матеріалах відведення земельних ділянок відсутні копії заяв громадян до Козелецької районної державної адміністрації щодо отримання землі у власність із зазначенням бажаного розміру та виду угідь, що є обов’язковим згідно з вимогами чинного законодавства.

На сесії облради зазначалося, що з приводу цього прокуратура Козелецького району здійснила перевірку та внесла протест на розпорядження Козелецької райдержадміністрації № 473 від 19.11.07 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо припинення права постійного користування земельною ділянкою ДП «Чайка» філія «Чемер» та передання її до державної власності Новошляхівської сільської ради.

Рішення сесії облради з останнього питання було дещо несподіваним та сенсаційним. Депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів «з клопотанням в найближчий час заслухати Чернігівську обласну державну адміністрацію на засіданні Кабінету Міністрів України щодо стану контролю за використанням та охороною земель в Козелецькому районі Чернігівської області відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та в порядку, передбаченому в пункті 6 розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 березня 2008 року №443-р». Хоча деякі депутати висловлювалися за те, щоб з вищезгаданим не виходити на Київ і не виносити «сміття» з області, більшість їх не підтримала. Отже, фактично облрада «кинула рукавичку» облдержадміністрації.

Чернігів.