Про це йшлося на слуханнях «Енергетична безпека України: стан та перспективи забезпечення природним газом», що відбулися в Комітеті з питань національної безпеки і оборони.

Відкриваючи їх, голова комітету Анатолій Гриценко акцентував увагу на важливості питання енергетичної безпеки, оскільки воно зачіпає інтереси всіх без винятку суб’єктів господарювання і кожного громадянина та є ключовим для забезпечення міжнародного іміджу держави і конкурентоспроможності вітчизняної економіки.

Анатолій Гриценко повідомив, що досі немає жодного підписаного документа про постачання газу в Україну на 2008 рік. Водночас він висловив стурбованість членів комітету інформацією про покриття заборгованості суб’єктів господарювання за рахунок державного бюджету, а також про те, що газові свердловини в Україні найближчим часом буде законсервовано. Це, на думку народних депутатів, негативно позначиться на всій структурі забезпечення енергоносіями.

У свою чергу народний депутат Анатолій Кінах зазначив, що рівень енергетичної безпеки останнім часом помітно знизився, особливо із втратою позицій України щодо укладання прямих угод на постачання газу із Середньої Азії.

За його словами, члени комітету підтримують домовленість між Україною і Російською Федерацією про досягнуту ціну на газ на рівні 179,5 долара США за тисячу кубометрів на 2008 рік, а також те, що постачання газу здійснюватиметься без посередників.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан поінформував учасників комітетських слухань про ситуацію, що склалася із забезпеченням енергоносіями. Говорячи про тарифну політику, він заявив, що сьогодні є всі підстави для перегляду тарифів на транзит газу газотранспортною системою країни в бік їх збільшення.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина спростував інформацію про те, що компанія мала кошти для сплати всіх боргів. На його думку, угода про постачання газу між Україною і Російською Федерацією не є досконалою. Єдиним її позитивним моментом є можливість самостійно розпоряджатися отриманим газом.

Не згодні — оскаржуйте

Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект «Про внесення змін до статей 167 і 186 Кодексу адміністративного судочинства України щодо направлення судового рішення та обчислення строків подання заяви про апеляційне оскарження».

Законопроект (реєстр. номер 1089) пропонує забезпечити право апеляційного оскарження рішень адміністративного суду особами, які беруть участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час оголошення рішення.

Відповідно до проекту особі, яка бере участь у справі, але не була присутня в судовому засіданні, надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення копії судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення. Крім того, наголошували народні депутати, пропонується доповнити статтю 186 кодексу положенням про те, що коли постанову було оголошено за відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Комітет вважає, що прийняття законопроекту дасть можливість реалізувати одну з основних засад судочинства: забезпечити апеляційне оскарження рішення суду.

За повідомленнями інформаційного управління Верховної Ради України.