До чеснот своєї команди Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко віднесла дії уряду, спрямовані на поступову інтеграцію країни у світовий економічний та політичний простір. Початок переговорів з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі та щодо тексту угоди про співпрацю з ЄС.

Крім того, Юлія Тимошенко повідомила, що уряд не лише припинив тенденцію спаду темпів зростання ВВП, а й змінив структуру його зростання. «Коли ми проаналізували економічні показники, зрозуміли, що попередній уряд зростання ВВП демонстрував не за рахунок розвитку ключових галузей, а за рахунок такого гнучкого показника, як оптова торгівля», — зауважила вона. Зростання ВВП у січні—лютому 2008 року на рівні 6,7%, за її словами, забезпечене завдяки зростанню виробництва, зокрема, в легкій промисловості, а також у сфері виробництва будівельних матеріалів.

Крім того, протягом двох місяців планується стабілізувати інфляційні процеси і знизити ціни за 32 головними товарними позиціями, повідомила прем’єр. І нагадала, що вже впорядковано ринок цукру та знижено на 15% ціни на олію. Мінімум за півроку уряд планує загальмувати колосальне зростання інфляції, що спостерігалося торік, і ввести всі цінові процеси в межі запланованих макроекономічних показників.

Водночас Юлія Тимошенко заявила, що з метою перешкодити поверненню громадянам втрачених заощаджень у країні блокується приватизація. А на місцях, стверджує вона, деякі керівники відділень Ощадбанку, виконуючи політичні замовлення, припиняли виплати і давали людям довідки, де вказувалося, що вони мають прийти по гроші у 2009 році. Зараз почали виплачувати менше 1000 грн. Якщо блокування приватизації не зупиниться, то прем’єр пообіцяла назвати прізвища та оприлюднити документи, якими вона саботується.

Водночас тривають і звинувачення уряду в популізмі, що уряд «пропонує солодкі цукерки, але нічого реального не робить для того, щоб зростала економіка». «Звичайно, опозиція має право критикувати», — зазначила прем’єр. «Але я хочу нагадати, що всі політичні сили йдуть на вибори лівими на переконання, і в програмах обіцяють збільшення заробітних плат, повернення заощаджень, збільшення робочих місць і таке інше. А коли приходять до влади, то чомусь забувають, що на вибори вони йшли з лівими і соціальними гаслами і стають лібералами, будують свій власний бізнес і підпорядковують йому владу, забуваючи про обіцянки на кожних виборах», — наголосила вона.

Свої оцінки діяльності уряду поставили й народні депутати, присутні на засіданні. Лідер однойменного блоку Володимир Литвин оцінив політичну діяльність на відмінно, а економічну — задовільно. Голова парламентського податкового комітету, міністр фінансів в опозиційному уряді Микола Азаров повідомив, що у звіті не почув відповіді на багато проблемних питань економіки. Зокрема, про ситуацію на валютному ринку. Багато говорять про антиінфляційну програму, але її зміст залишається невідомим. А його колега по фракції Тарас Чорновіл вважає, що уряд не вживає заходів для подолання кризи, обмежуючись адміністративними методами. Використовуючи при цьому ті самі адміністративні заходи, які свого часу використовував уряд Віктора Януковича. «Уряд Януковича теж діяв не найкращим чином, за що він критикувався фракцією Партії регіонів. Але тоді неможливо було запропонувати інші методи. Ми чекали, що уряд Тимошенко знайде інші методи, але якихось кроків для подолання кризи я не бачу», — зазначив депутат.