Магніт на інвалідній колясці

Усі приходять на світ, щоб згодом піти з нього. Але між приходом і відходом кожен має реалізувати себе, стати Кимось... Живе у Кам’янці-Подільському хлопець, котрого називають Людиною з великої літери, дарма що він — зовсім юного віку. Це Нікіта Рейда. Він міг би, звичайно, без докорів сумління зосередитися виключно на своїй власній біді і болях: без інвалідної коляски йому не дістатися нікуди, та й у ній не кожні сходи подолаєш. Тільки не такий у Нікіти характер.

Лише за останні місяці взяв участь у кількох фотовиставках, а щойно відкрилася його перша персональна. Молодий фотомайстер приурочив її до двох дев’яностоліть — українського Товариства Червоного Хреста та Кам’янець-Подільського університету. До слова, біля колиски обох стояв видатний державотворець Іван Огієнко. Вернісаж Нікіти «Будьмо людьми!» має благородну місію: продати свої роботи та передати виручені кошти міському дитячому притулку. Чимало його фотокартин присвячені дітям-сиротам, інші є неординарним поглядом на рідний край, ще ціла серія — портрети друзів, яких у Нікіти стільки, що й не перерахуєш. Він справжній магніт, котрий притягує ровесників і спонукає їх до гарних справ.

До школи на руках друзів

Алла Андріївна, мама юнака, розповідає: «Ходив у звичайну школу, хоч щороку брали довідку для навчання в домашніх умовах. Коли ж сину стало несила рухатися по вулиці — друзі носили його на уроки на руках. Так і закінчив гімназію. Із золотою медаллю. Були наміри вчитися далі, та, обдумавши все, Нікіта почав працювати й має власний заробіток. Він надзвичайно обдарований, до четвертого класу, поки міг тримати в руках олівець, гарно малював. Хвороба не дала змоги обрати фах художника, як улюблена молодша сестра, і Нікіта взяв до рук фотоапарат. До речі, і старший брат у родині, хоч кібернетик, також малює. Творча жилка спонукає Нікіту до мандрів. І його просто передають із міста в місто, як естафетну паличку: тут одні садять у вагон, там інші зустрічають. То в Києві, то у Вінниці, то ще десь... Він дуже цілісна натура, має якесь особливе чуття й інтуїцію, тому я вже й не сперечаюся з сином, а, навпаки, прислухаюся до нього. Бо практично завжди він має рацію».

У хроніці кам’янецької фотографії

Ніхто точно не може сказати, коли в Кам’янці-Подільському з’явилася перша фотографія. Але нині завдяки старим фото, яких збереглося понад 300 тільки в міському архіві, активно відроджують історико-архітектурні пам’ятки. У місті завжди дуже шанували фотографів. Тільки що сталося з владою нині? Вона обіцяла повернути митцям виставковий зал, оскільки звичне місце вернісажів на Соборній пристосували під Єдиний дозвільний центр. Обіцянки й далі залишаються обіцянками. А в Кам’янці настав справжній фотобум: виставка відбувається за виставкою, і тут Нікіта Рейда теж у центрі подій.

Яке місце посяде митець Рейда серед низки іменитих майстрів із об’єктивом? Якщо одні допомагають відроджувати Кам’янець, то Рейда вкладає всі свої сили, щоб повернути суспільству духовність, відродити мораль і людяність. Він закликає стати кращими і творити добро. Не дивно, що на відкритті виставки було так людно, що присутнім спочатку не вдалося й оглянути всі фотокартини. З холу університету ніхто не поспішав розходитися. Від робіт годі було відірвати очі. Люди за прикладом ректора університету академіка Олександра Завальнюка поспішили й до скриньок, у які вони могли опустити свій внесок для сиріт. Олександр Михайлович заявив: «Шкодую, що в університеті не вивчається мистецтво фотографії. Нещодавно заклад отримав статус національного, додаються нові спеціальності, отже, все попереду, і як настане час, Нікіту Рейду запросимо на пораду, як навчати таких фахівців».

Нікіта ще не так багато пожив на світі, але його біографії могло б вистачити на кількох людей. Перемагаючи фізичні вади, хлопець зумів і коня осідлати, і з парашутом стрибнути. Ось такий він. Повчилися б у нього здорові. Щоб стати людьми. «Це сонячний юнак, серце якого б’ється для інших», — сказала голова товариства інвалідів Тамара Сосновська, даруючи імениннику (цього дня в Нікіти був день ангела) квіти.

На знімку: Нікіта вчить людяності всіх навколо.

Фото автора.