Чоловічий монастир на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» поблизу села Масевичі Рокитнівського району — один з наймолодших в Україні. Тут є маленька церквиця, наразі завершують будівництво нової церкви. Ченці, яких тут десять, вірять, що колись на монастирському подвір’ї здійметься ще й висока дзвіниця, голос якої буде чути на десяток кілометрів.

— Але дзвони — річ дороговартісна, — каже архімандрит монастиря о. Аврамій. — Сподіваємося, що знайдуться кошти (в тому числі й благодійні) на їх придбання. Але це не означає, що нині ми обходимося без цього церковного атрибута. Навпаки, він постав тут чи не найперше. Звичайно, дзвін цей не голосніший від справжнього, мідного, але, повірте, свою місію виконує сповна. А зроблений він із звичайного газового балона. Розрізали навпіл — у такий спосіб отримали два дзвони. Ось так і виникла наша дзвіниця. Голосна й мелодійна.

На підтвердження останнього о. Аврамій взяв у руки металевого прута і почав дзвонити — ченець у цій справі майстер. Адже дзвонарством цікавиться з юних літ.

— Одна з моїх заповітних мрій — передати дзвонарську науку молодшим ченцям, — каже 69-річний о. Аврамій. — Але вже на справжніх дзвонах.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

На знімку: отець Аврамій біля саморобних монастирських дзвонів.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.