Росія виступає проти інтеграції Києва в Північноатлантичний альянс. Президент РФ Дмитро Медведєв в інтерв’ю британським ЗМІ зазначив, що надані Україні й Грузії гарантії членства в НАТО викликають у Москви занепокоєння. «Ми не раді ситуації навколо Грузії й України і вважаємо, що вона істотно загрожує системі безпеки нинішньої Європи. Жодній державі не сподобається наближення до кордонів військового блоку, до якого вона не належить», — заявив пан Медведєв.

Тим часом українське керівництво знову заговорило про необхідність термінової популяризації ідеї євроатлантичної інтеграції. Адже на початку квітня в Бухаресті відбудеться саміт НАТО, на якому Київ розраховує одержати дозвіл на реалізацію «плану дій з підготовки до членства в НАТО».

Як стверджує глава МЗС України Володимир Огризко, варто проводити роз’яснювальну роботу, оскільки багато українців ще «перебувають під впливом комуністичної пропаганди стосовно НАТО, яку нав’язували в радянські часи». «Зараз ми ще не вступаємо в НАТО, а перебуваємо в «залі чекання» на шляху до членства», — пояснив він. Водночас вступ України до альянсу, підкреслив В. Огризко, «не має створювати проблеми для наших відносин з Росією».

У рамках роз’яснювальної роботи про те, що насправді являє собою НАТО, у Києві «мають намір влаштовувати в найближчі роки різні конференції й «круглі столи», семінари за участю політиків і представників натовських країн. Водночас в країни НАТО направлятимуть українських журналістів й представників громадськості».

Головне, щоб тему НАТО не заговорили, як зазвичай. Оскільки людям не зрозуміти того, про що з розумним виглядом говорять за нудними «круглими столами». Їм потрібна проста, аргументована інформація про те, чому шлях до НАТО (прагнення відповідно до чіткого плану дотягнутися до певних світових стандартів) піде на користь кожному українцеві. Незалежно від того, доживе він до приєднання Києва до альянсу чи ні.