У столиці відбулися V Міжнародна конференція з питань м’ясного бізнесу України й Всеукраїнська конференція з міжнародною участю «Молочний бізнес-2008».

Ці сегменти ринку перебувають у сприятливих умовах для розвитку. Адже нинішня вартість м’ясо-молочної продукції дає змогу одержувати прибутки від розведення худоби, вести рентабельно молочне виробництво. Самі ж керівники сільгосппідприємств були стурбовані інформацією про поставки імпортного м’яса, що почастішали з Бразилії та Індії. До того ж уже зараз спостерігається зниження закупівельних цін на молоко, хоча пальне, корми, енергоресурси продовжують дорожчати.

Яким породам великої рогатої худоби надати перевагу? Дотримуватися світового досвіду — йти шляхом розведення спеціалізованих молочних і м’ясних порід великої рогатої худоби? Але у імпортних корів молочного напрямку малий, за нашими традиційними уявленнями, термін продуктивної служби — лише три роки. До того ж з недешевою породистою худобою в країну завозяться й хвороби, що призводить до вибракування тварин. Питання про долю вітчизняних порід при цьому взагалі залишається за кадром.

Стрімко дорожчає м’ясо. А от ціни на молочні продукти, прогнозують експерти ринку, залишаться стабільними. Вступ України до СОТ цього року, упевнений директор компанії «Інфагро» Василь Вінтоняк, поки що помітно не змінить ситуацію на вітчизняному ринку молокопродуктів. Помітне збільшення імпорту молокопродуктів загрожує через рік-два. За прогнозами, насамперед зростуть поставки в країну суцільномолочної продукції й сирів. А в міжсезоння також можливий імпорт вершкового масла й навіть спредів.