Учора Президент Віктор Ющенко та Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк здійснили робочу поїздку до АР Крим, де взяли участь у засіданні Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування.

Глава держави наголосив на необхідності розробки плану реформування органів місцевого самоврядування, повідомляє прес-служба Президента. «У рамках роботи Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування повинен з’явитися план реформування органів місцевого самоврядування», — сказав він. Президент підкреслив, що реформа органів місцевого самоврядування назріла давно.

«Україна давно потребує ефективного, постійного діалогу між різними гілками влади. При розумінні політичних сил, при співпраці з українським парламентом, урядом, обласними адміністраціями органи місцевого самоврядування знайдуть коло партнерів, яке дасть змогу зрушити питання реформування органів місцевого самоврядування з мертвої точки», — наголосив В. Ющенко.

Звертаючись до представників органів місцевого самоврядування, глава держави закликав їх бути провідною силою в цьому питанні, оскільки вони найбільш у ньому зацікавлені. За його словами, вже з 2009 року слід втілювати у життя ті зміни, особливо на законодавчому рівні, «яких потребує час». Ще однією нагальною проблемою В. Ющенко назвав реформування міжбюджетних відносин. Без цього, за його словами, неможливо впорядкувати процес управління державними коштами. Він підкреслив, що дотепер у сфері управління та розпорядження державними коштами існує «великий хаос».

Президент у своєму виступі також заявив про необхідність провести реформу органів місцевого самоврядування до прийняття нової редакції Конституції, щоб вона знайшла відображення в Основному Законі.

«Це питання зачіпає не лише правову площину, як таку, а особливо конституційний процес. Це нас змушує підійти до наступного базового питання, на яке має дати відповідь Національна рада з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування: яке бачення конституційного аспекту основ політики реформування органів місцевого самоврядування, на що повинна зреагувати національна Конституція в контексті нової редакції, що стосується місця, статусу, засад роботи органів місцевого самоврядування», — сказав Президент.