У «Голосі України» відбулася «пряма лінія». На запитання наших читачів відповідав голова фракції БЮТ у Верховній Раді Іван КИРИЛЕНКО.

— Кудря Микола Михайлович, учасник Великої Вітчизняної війни, інвалід другої групи, Київ. Допоможіть, будь ласка, вирішити квартирне питання.

Річ у тім, що у двокімнатній квартирі без балкона живемо ми з дружиною, нам по 77 років, син з невісткою, двоє дорослих онуків-студенток. З 1986 року дружина другою стояла на черзі на радіозаводі, квартиру гарантували на Харківському шосе, навіть є відповідні листи. Однак ми чекали, чекали, але коли будинок здавали в експлуатацію, нам відмовили. Ми зверталися і до міського суду, Верховного Суду, в Генпрокуратуру, до Президента, депутатів...

— Шановний Миколо Михайловичу! Найближчим часом чекаю на вас. Ми обов’язково зустрінемось і знайдемо можливість вирішити проблему.

— Добрий день, Іване Григоровичу! Це з Донецька Володимир Павлович, пенсіонер. У мене два запитання. Чи можливо створення коаліції БЮТ і Партії регіонів у цьому скликанні? Ви були віце-прем’єром і міністром аграрної політики, на мій погляд, ви найкращий міністр за роки незалежності, перевірені дбайливим ставленням до землі, орієнтацією на нові технології. Коли буде завершено сертифікацію продукції сільського господарства в Україні? Чого тут не вистачає — досвіду, законодавчих актів, приладів, стратегії відповідних служб чи політичної волі керівництва держави, маються на увазі всі гілки влади?

— В українській політиці дуже важко наперед щось прогнозувати. Це стосується і формування коаліції між БЮТ та Партією регіонів, тут одна відповідь: ми були біля витоків створення коаліції. Іншої у нас немає. Саме завдяки демократичній коаліції сформовано уряд, який дає змогу реалізувати нам те, що ми обіцяли людям. Ви це можете бачити по виплатах знецінених заощаджень Ощадбанку СРСР. Успішно також проводиться пенсійна реформа. Люди почали отримувати пенсії відповідно до стажу роботи, заробітної платні, яку вони отримували, і специфіки роботи, яку вони виконували.

Люди отримують гроші і не вірять, що ще вчора виплати були значно меншими. Пенсіонери запитують: щось трапилося? Можливо, щось наплутали у прізвищах? Ні! Немає жодних помилок. Врешті-решт держава почала платити за величезні трудові заслуги і стаж — шахтареві, металургу, будівельнику, механізатору... Три місяці, протягом яких діє влада, сформована демократичною коаліцією, показали: ми на правильному шляху. Із 15 мільйонів пенсіонерів 90 відсотків довгі роки отримували мінімальні пенсійні кошти. І тільки 10 відсотків — представники так званих «білих комірців» — отримували високу диференційовану пенсію. Про її розмір мені соромно говорити.

Ще раз зазначу: сьогодні ми отримали владу для того, щоб здійснити ті обіцянки, які ми давали під час передвиборчої кампанії. Одним з першочергових завдань коаліції у парламенті є скасування депутатських пільг, нескромних для народних обранців. Ми скасуємо пільги. Наступний закон, який прийматиме Верховна Рада, — закон про імперативний мандат. Його ухвалення — це передусім захист опозиції в українському парламенті. Частина громадян зробила вибір на користь Партії регіонів, інших політичних сил, які пройшли до Верховної Ради і не увійшли до парламентської коаліції. І ми повинні поважати вибір народу. Закон про імперативний мандат нікому не дозволить займатися політичним прикупом чи переманюванням. У нас є 228 народних депутатів, членів коаліції — так визначилися виборці. І ми повинні рахуватися з ними — сідати за стіл переговорів з політичними силами, які є в парламенті, спільно працювати і вирішувати державні питання. Ми будемо співпрацювати з опозицією. Ми будемо зважати на те, що виборці Партії регіонів до НАТО ставляться по-іншому, ніж наші, тому лише на референдумі ми вирішуватимемо, бути в НАТО чи ні.

Стосовно сертифікації сільськогосподарської продукції. Це для мене найболючіше питання, як для аграрія. Україна володіє 0,4 відсотка суші на планеті. Водночас на цій території — 27 відсотків кращих земель світу. Все на землі має свою вартість, з часом усе дешевшає, окрім одного — землі. Дорожчатиме тільки земля — і в прямому і в переносному розумінні цього слова. Завдяки цьому безцінному дару природи і Бога в України колосальне майбутнє. Я сподіваюся ще побачити той час, коли ми будемо жити набагато краще. Бо в нас є така земля і дуже працьовитий народ.

Звичайно, є проблеми. Зокрема, одна з них полягає у тому, що сьогодні є світова тенденція: відбувається різке зростання ціни на продовольство. Чому так? Однією з причин є те, що населення землі зростає, а земельні ресурси не збільшуються, а навпаки — зменшуються. Окрім того, збільшуються обсяги спрямування сільськогосподарської продукції у інші сфери. Наприклад, у США, Бразилії, країнах ЄС активно розвивається альтернативне використання сільськогосподарської сировини для виробництва біопалива (біогазу, біодизелю, біоетанолу тощо). Природні ресурси нафти та газу вичерпуються — вихід у тому, що вирощується на землі. При використанні біопалива в рази зменшуються шкідливі викиди в атмосферу.

Другим, не менш важливим чинником є те, що маємо справу з відновлюваним джерелом енергії: виростив, переробив, отримав. Третє. Вирішується болюча проблема енергетичної незалежності країни. І четверте: з’явився потужний імпульс для розвитку сільського господарства. Нарешті селянин відчує, що сільське господарство дає реальні гроші. Ось приклад. Кілька років тому в Україні толком не знали, що таке ріпак. А тепер у десять разів збільшилися площі його посіву. Показовим є те, що ціна в неврожайний рік на зерно є значно меншою, ніж на ріпак.

Чим небезпечні ці тенденції і що вони зумовлюють? Дедалі більше ми споживаємо харчів синтетичного походження, продуктів, які вирощені за прискореними технологіями — за рахунок біодобавок, біостимуляторів, генної інженерії — ці сумнівні досягнення намагаються представити, як велике благо, для цього запущена потужна рекламна машина. Можливо, я консерватор, але скажу відверто — я радив би дуже обережно ставитися до таких продуктів харчування! Розвинені країни світу вже давно схаменулися. У країнах ЄС продукти, які вирощують за допомогою органічного землеробства, без надмірного застосування хімії та генетично модифікованих організмів, коштують значно дорожче, ніж ті, про які я говорив попередньо. У споживача є вибір! Якщо гаманець дозволяє — будь ласка, споживайте екологічно чисті. Але в цьому випадку обов’язково має бути маркування продукції на базі тієї сертифікації, про яку ви запитували. Повинно чітко зазначатися, що ця продукція містить. Ми мусимо дбати про своїх дітей, про здоров’я підростаючого покоління.

Найближчим часом — і ми цього доб’ємося — буде запроваджено маркування продукції. Споживач чітко знатиме, що це за продукт: генетично чистий чи з використанням ГМО, вплив яких на організм людини ще не вивчено. Нам необхідно також мати значну кількість лабораторій для того, щоб будь-який споживач, у якого є сумніви щодо того чи іншого продукту, його походження, міг зайти до лабораторії і пересвідчитися — це «здоровий» продукт чи ні? Поки що в Україні таких лабораторій обмаль. З огляду на те, що ми увійшли до СОТ, нам потрібно чітко відстежувати, щоб в Україну не потрапляв синтезований «ширпотреб», отже, таких лабораторій буде більше. Ми повинні піклуватися про здоров’я нації. З тим багатством, яким володіємо, ми зобов’язані пропагувати здорове органічне землеробство. В Україні є господарства, які без застосування будь-яких хімікатів, без ГМО вирощують багаті врожаї, дають чудові показники у тваринництві. Саме їх продукцію слід використовувати у дитячому харчуванні. Повірте: у нас є спеціальні напрацьовані програми. Але ще багато речей треба законодавчо закріплювати, приймати відповідні акти. Вже зараз ви можете пересвідчитися, що ми активно працюємо над тим, щоб радикально змінити ставлення до здоров’я українського народу.

Днями парламент проголосував заборону пропаганди того, що завдає шкоди нашому молодому поколінню, — реклами алкогольних і тютюнових виробів. Це необхідний для всіх нас закон, але, попри його актуальність, довелося подолати шалений спротив, який чинився протягом кількох років.

Вибачте за таку розлогу відповідь, але ви зачепили актуальне і наболіле питання.

— Бажаю вам успіху.

— До побачення.

— Добрий день, мене звати Ігор Олександрович Казакуца, я з Миколаївської області. Мої батьки займаються вирощуванням овочів, але я переживаю. Чи не позначиться наш вступ до СТО на дрібних виробниках?

— Можу чітко вас запевнити — розширюйте своє виробництво! На сьогодні 90 відсотків продукції овочівництва і 43 скотарства — виробляється в підсобних господарствах наших селян, які володіють 14 відсотками земельних угідь. Отож багато чого, що ми маємо на наших прилавках, особливо на ринкових точках, вирощено нашими селянами. Зі вступом до СОТ буде зменшено у 2,5 разу тарифи на імпорт — це безумовно стимулюватиме конкурентне середовище. Але наші люди вже розібралися в тому, що споживати потрібно вітчизняне, національне. Я часто буваю на наших базарах, особливо у пригородах, у тому числі й на тих, що розташовані на трасах. І дуже приємно, коли чуєш, як запитують: «Це наше, чи не наше?» Люди розуміють, що продукція, вирощена в нас, чистіша, безпечніша.

«Заморські» продукти — це не наша генетична пам’ять. Як я вже казав, світ на порозі серйозної продовольчої кризи. Особливо це стосується овочів і м’ясо-молочної продукції. Україна — одна з небагатьох держав у світі, що може робити чудові продукти харчування в надлишку. І ми вживатимемо всіх заходів, щоб наші люди розуміли: вирощене в нас — краще для споживання. Тому я не чекаю великого засилля в країну імпорту овочевої продукції. Немає підстав для серйозних побоювань, можете бути спокійними і розширювати свій овочевий бізнес.

— Пивоварчук Іван Миколайович з Івано-Франківщини. Я інвалід першої групи, чекаю на спецтранспорт. Я писав Юлії Володимирівні, в Міністерство соцзахисту, відповідають, що спецтранспорт буде через 15 років. Але мені вже 73.

— Дякую за ваш дзвінок. Напишіть листа про вашу проблему на моє ім’я. Наш уряд запланував виділення коштів для того, щоб інваліди, особливо першої групи, були забезпечені мінімально необхідним. У тому числі й інвалідним транспортом.

— Добрий день, Іван Іванович Пушкаш з Ужгорода телефонує.

— Добрий день. Ви часом не родич дуже знаменитого в 50-х роках футболіста Ференца Пушкаша? Прізвище відоме і шановане в Угорщині.

— Ні, не родич, але маю угорське коріння. Останнім часом було багато інформації про створення пропрезидентської партії «Гарт» на базі блоку «НУ—НС». Як, на вашу думку, створення такої партії може вплинути на парламентську більшість? Друге запитання. Минулого року на Закарпатті була програма захисту населення і територія була профінансована на 70 млн. грн. У держбюджеті на нинішній рік із передбачених цією програмою 240 млн. заплановано лише 80. Чи будуть внесені відповідні корективи при уточненні держбюджету?

— Перше запитання політичне, і мені не зовсім коректно відповідати за своїх колег по коаліції. У результаті політичної реформи, яка відбулася в 2004 році, на парламент було покладено більше відповідальності. Вибори пройшли за партійними списками. Створення нової політичної структури «Гарт» відбувається у таборі наших колег, але, на мій погляд, це відбудеться не за рахунок «Нашої України—Народної самооборони». Можливо, намагання створити нову політичну партію є результатом того, що парламент протягом майже двох місяців не діяв. Окрім того, країна стоїть на порозі президентських виборів. Тому я розумію Віктора Балогу, як керівника майбутнього виборчого штабу. Йому потрібно було створювати щось нове, на що можна опиратися. Так робилося протягом всіх президентських перегонів в Україні — подивіться історію.

Друге запитання. Виділення коштів на гірські райони у зв’язку з екологічними і техногенними проблемами, які там є. Я повинен вам повідомити, що Юлія Володимирівна вже проводила нараду з цього приводу. Прем’єр-міністр повністю усвідомлює цю проблему і робить усе, щоб її вирішити. У нас обов’язково будуть зміни до бюджету і ви зможете пересвідчитись, як це буде втілено в конкретні цифри. Я обов’язково передам їй ваше занепокоєння. Справді, ця проблема нагадує про себе дуже серйозними аргументами щовесни. Цих викликів було предостатньо для багатьох урядів, які намагалися, але так і не вирішили проблеми. Уряд Тимошенко бере це питання на особливий контроль.

— Вас турбує Роман із Сум. Подейкують, що стиль керівництва в БЮТі жорсткіший за відомий демократичний централізм і підкріплюється фінансовими подачками. Чи надовго це утримає членів блоку у вуздечці? Лідер БЮТу постійно лякає нас підвищенням добробуту. Насправді останні декілька місяців ми збідніли майже наполовину. Тож коли обіцянки стануть реальністю? Дякую.

— Я також дякую вам за не «солодке» запитання на «гарячій лінії». На предмет авторитарного стилю БЮТ і «фінансових подачок» можу сказати, що я був депутатом п’ятьох скликань. Мені доводилося працювати і в уряді, і інших виконавчих структурах. Більшу частину свого політичного життя довелося провести в опозиції. Був свідком і таких прикрих фактів, про які ви говорите. Але скажу вам відверто: жодного фінансового стимулювання депутатів фракції — бо ви саме так поставили питання — немає!

Стосовно вашого другого запитання про авторитарний стиль. Насамперед потрібно чітко розмежовувати авторитаризм і командну роботу. Хіба можна говорити про авторитарний стиль, коли Прем’єр-міністр на засіданні фракції гостро ставить питання перед депутатами і вимагає чіткого виконання обіцянок, які ми давали виборцям, ідучи на вибори? На всіх рівнях, у Верховній Раді і в органах місцевого самоврядування. Скажіть, хіба вимога виконувати свої обіцянки — це авторитаризм? Наведу приклад на ситуації, що склалася у Києві. 1 жовтня 2007 року, коли вся країна підраховувала результати дострокових виборів, коли всіх турбувало питання, хто переміг і як складеться подальша доля держави, саме цього дня збирається сесія Київради і в конвеєрному режимі роздає землю на суму кілька млрд. доларів США.

Коли в цьому беруть участь «перебіжчики» від БЮТ, які зрадили своїх виборців, хіба вимога позбавити їх депутатських мандатів — це авторитаризм? Це спотворило київську владу, вибір киян, життя європейської столиці. Ми згідно з законом позбавили їх депутатського мандата, поставили питання про дострокові вибори. Це не авторитаризм, а прагнення навести лад у Києві, де ми отримали найбільшу підтримку виборців. У вівторок було прийнято відповідне рішення в парламенті. Я це не називаю авторитарним стилем. Я називаю це твердою послідовною лінією. До прийняття рішення можуть бути різні думки, може бути обговорення різних позицій, може бути дискусія, може бути різне бачення — усе, що завгодно. Але після прийняття рішення плюралізм закінчується. Ті, хто залишився в меншості, підкоряються більшості. Краще демократичного централізму світ не придумав нічого за багато сотень років. Тому повірте мені, коли рішення чітко впроваджуються в життя, я знімаю капелюха. Авторитарно чи демократично, називайте це як хочете. Що важливо ще відзначити: рішення приймається командою, і від моменту його прийняття до реалізації минає дуже мало часу. Пообіцяли, зробили — це благо для мешканців країни. І так повинно бути.

Ви правильно порушили питання, що зростають ціни, які «з’їдають» надбавки до зарплат, пенсій, інших соціальних виплат. Ми це питання намагаємося вирішити й вирішуємо. Я щойно відповідав: у світі відбувається суттєве наростання дефіциту продовольства. Ми на порозі глобальної світової продовольчої кризи, не української — світової! Ми зінтегровані у світове суспільство, нікуди від цього не подінешся. Маємо на селі вільного товаровиробника, йому не можемо заборонити робити те, що він вважає за потрібне. Але нам потрібно думати, як його підтримати, щоб він мав можливість ефективно займатися сільським господарством. Ми розуміємо, що сьогодні українська олія на світових ринках коштує в кілька разів дорожче, ніж на внутрішньому ринку. І ми не можемо стримати виробника, який хоче експортувати. Отже, питання зростання вартості продуктів харчування — це неминуча тенденція. Відповідь одна: необхідно нарощувати виробництво — Україна має колосальні потенційні можливості. Нам також потрібно обов’язково — на випередження дати людям відповідні компенсаторні фінансові запобіжники, програми соціального захисту. І ми їх даємо: виплачуємо знецінені заощадження, розпочали пенсійну реформу.

Хочу зазначити: світові, й наші також, тенденції подорожчання розпочалися з середини минулого року. Тому зростання цін — на жаль, закономірне явище. Зараз спекулюють на зростанні інфляції кожного місяця майже на 2,5 відсотка. Але це показник, який за день, за місяць не виправиш, нам його передали в спадок ще з минулого року. Слід враховувати, що ми пережили неврожайний рік. І його наслідки позначатимуться до нового врожаю. Зерно, соняшник, які лежать у сховищах, не дешевіють. Тому ми говоримо правду, вона не солодка: приборкати інфляцію одномоментними заходами, миттєвим розчерком пера не вдасться.

— Добрий день, Іване Григоровичу. Це ваш колега Анатолій Федорович Моцпан, народний депутат другого скликання. Я абсолютно підтримую вашу ідею імперативного мандата, як і багато інших. У мене теж багато ідей, хочу поділитися.

— Обов’язково зустрінемося. Ще раз повторюю: законом про імперативний мандат ми захищаємо опозицію, відбиваємо охоту займатися політичною корупцією. Завдяки довірі народу ми отримали 228 депутатів, не більше! І ми повинні виконувати їх волю, рахуючись з тим, що в опозиції 222 голоси. І за ними також виборці! Політичної корупції ми вже наїлися — досить! Для нас це принципове питання!

— Олексій Васильович Борисенко турбує із Сумської області. Борюся з місцевої владою. Є дитячий садочок «Барвінок». Сільська рада незаконно піднімає ціни. За законом ми маємо платити 30 відсотків, а батьки просто утримують садочок. Садочок на балансі сільської ради.

— Ці проблеми називаються проблемами бюджетної сфери та міжбюджетних відносин. Сумська область у нас дотаційна. Це означає, що всі бюджетні організації отримують в тій чи іншій мірі субвенцію. Тобто із центрального бюджету отримують фінансову підтримку. Місцева влада, у відомстві якої перебуває об’єкт, розподіляє такі субвенції. Якщо ви звернулися з листом до Юлії Володимирівни, повірте — відповідь буде. Я переконаний, під час перегляду бюджету на 2008 рік у квітні — буде збільшено підтримку дотаційних регіонів. Кошти для цього є. Ми маємо за перші два місяці значне перевиконання бюджету, в тому числі за рахунок боротьби з контрабандою. Якщо ви пам’ятаєте, у 2005 році в уряді Тимошенко успішно працювала програма: «Контрабанда, стоп!». За два місяці роботи нового уряду (січень, лютий) надходження в бюджет від роботи митниць зросли удвічі. При цьому торговельні операції через кордон збільшилися на 24 відсотка. Можете собі уявити, який був рівень контрабанди і які фінансові потоки не попадали до бюджету країни. Уряд Тимошенко тільки почав наводити порядок у цій сфері, тому кошти будуть. Друге джерело надходжень до бюджету — це земля в містах, яка може бути виставлена на продаж. За висновками міжнародних інституцій, вартість таких земельних ділянок становить близько 340 млрд. доларів США. Скільки аукціонів проведено в країні? Скільки надійшло коштів до місцевих бюджетів? Обмаль! І тут доведеться наводити порядок. Якщо органи місцевого самоврядування на місцях проводитимуть такі аукціони, то гроші будуть і на дитячі садки, й на потреби комунального господарства. І тоді не буде потреб піднімати тарифи для народу втричі.

— Ми вболіваємо і бажаємо, щоб усе у вас було до ладу. Мене звати Людмила. Я працюю в Дніпродзержинському комерційному технікумі. В нас директор — людина, яка має судимість за хабар і не має права працювати. Людина аморальна, непорядна. У нас на руках судове рішення. Ми в міністерство направляли листи, реакції немає, а жінка вийшла за межі всього.

— Я розберуся в цій ситуації. Комерційний технікум у Дніпродзержинську продовжує, як ви кажете, очолювати жінка, яка має судимість. Я обіцяю вам, тільки-но завершиться спілкування на «гарячій лінії», обов’язково порушу це питання у Міністерстві освіти.

— Добрий день, Іване Григоровичу! Це Леонід Якович Ященко з Волині. Проблема така. Я, як інвалід другої групи, отримую таку пенсію, що якби я не був інвалідом взагалі — було б однаково.

— Шановний Леоніде Яковичу! Був би вам вдячний, якби ви написали про свою проблему: яка у вас пенсія, куди ви звертались. Я погоджуюсь: не повинно бути так, щоб інвалід отримував такі ж кошти, як і інші категорії громадян. Ми обов’язково розберемося і вирішимо ваше питання.

— І чому не виконується рішення КС про 30 відсотків надбавки дітям війни?

— У бюджеті на 2008 рік заплановані кошти дітям війни. Під час перегляду бюджету в квітні цього року ми обов’язково врахуємо всі інші рішення КС, які були прийняті за нашим поданням, коли в 2006 році законом про бюджет були зупинені кілька десятків законів, це сильно ущемило права наших громадян, в тому числі й дітей війни. Ми виправили ситуацію, справедливість поновлено.

— Добрий день, сільський голова Рівні (Івано-Франківська область) Ковальчук Ярослав Михайлович. Пане Кириленко, ми вже 7 років ведемо газифікацію села, люди також здавали гроші — близько 400 тисяч. Залишилося 200 тисяч, щоб завершити справу. Документація вся є. Але не було розподілення коштів ні районних, ні обласних.

— Негайно підготуйте листа до нашої політичної сили. Перед переглядом бюджету я докладу максимум зусиль, щоб субвенції на Івано-Франківщину у необхідному розмірі були виділені. Крім того, я звернуся до місцевої адміністрації, щоб вирішити вашу проблему.

— Дерев’янко Володимир Якович, інвалід війни. Якщо у вас є можливість прийняти мене особисто. Хочу попросити допомоги. Я киянин.

— 255-21-52 — телефон моєї приймальної, телефонуйте, і ми зустрінемося.

— Марія Семенівна, пенсіонерка, с. Вільне Новомосковського району. Ми чекаємо, коли вирішиться земельне питання. 500 грн. пенсія та більше нічого. Дідусь — інвалід з дитинства. І одинадцять років у черзі на машину...

— Який у вас пай, і що за нього отримали?

— 1,5 га пай. Отримали 345 кг зерна, 85 — соняшника.

— Маріє Семенівно, найближчим часом це питання Верховна Рада розглядатиме.

— Ми вашої сесії, як Бога ждемо. А як з транспортом? Кажуть: «Ви не дочекаєтеся!». Хіба так можна. Мені як в голову вдарило.

— У вас від Новомосковщини є хороші депутати обласної ради. Зверніться до цих людей. Вони обов’язково вам допоможуть.

На одному із засідань Верховної Ради буде спеціально виділено день для розгляду земельних питань. Уряд уже підготував і подав відповідні законопроекти щодо врегулювання земельних проблем. Питання складне, але вирішувати його вже давно пора.

Ми повинні дати людям вибір. Що таке власність на землю? Володію, розпоряджаюся. А у нас — володію, користуюся, але не розпоряджаюся. Коли у вас є державний акт на руках, за великим рахунком мораторії нічого не варті.

Я лише проти зміни цільового призначення використання сільськогосподарських земель. Там, де вирощувався хліб, має вирощуватися хліб. Там не має бути поля для гольфа чи іподрому.

— Це вас турбують з Київщини, Ольга Тарасівна. Я чула в одній із передач, що у Верховній Раді розробляється документ, за яким вчителя буде віднесено до категорії держслужбовця. Скажіть, будь ласка, наскільки швидко це можливо і чи не передбачено в бюджеті на це кошти для пенсійного забезпечення. А то виходить парадокс: директор школи, котрий має стаж 27 років педагогічної роботи, з яких 20 — директором школи, отримує пенсію 520 гривень. А сторож, котрий трохи більше пропрацював, має значно більшу пенсію.

— Проблеми освіти і охорони здоров’я ставлю поруч. Що таке бюджетні кошти для людей? Вони для тих, хто ще не може, і хто вже не може. Так розподіляється бюджет в цивілізованих країнах. Хто ще не може — це наші діти, їм необхідно здобувати освіту. Необхідно забезпечувати належне фінансування тим, хто дає цю освіту дітям. А ті, хто вже не може, — це наші батьки, які вже відпрацювали, вони повинні отримувати належне пенсійне та медичне забезпечення. У нас поки що, на жаль, намагаємося допомагати усім галузям — «каждой сестре по серьге». Ключові, визначальні для розвитку суспільства питання — охорона здоров’я і освіта — в нас підтримувалися до останнього часу за залишковим принципом. Я вважаю, що ми вже кардинально змінили цю ситуацію. У квітні ми обов’язково спрямуємо більше коштів і на охорону здоров’я, і на освіту. В програмі уряду Юлії Тимошенко є 12 ліній прориву: це наша передвиборна програма, на чільному місці — інтелект нації, освіта. Наша стратегічна мета —підтримувати освіту через підтримку вчителя. І насамперед матеріально. Зауважте, за останні місяці зростає грошове утримання вчителів, в тому числі й сільських. І буде зростати!

— Дякую. Дуже сподіваємся.

— Петро Мельник, Кіровоград. Верховна Рада призначила перевибори в Києві. Але Кіровоград недалеко «втік». Щось планується по нашому місту?

— Своє слово має сказати громада міста, або ж сам голова повинен подати у відставку. Депутати також можуть прийняти рішення про відставку міського голови. А якщо на місці проблема не може бути розв’язана, то в такому разі відповідне рішення повинна приймати Верховна Рада. Будуть підстави, буде рішення і по Кіровограду.

— Кого висуватиме БЮТ на посаду столичного голови. І чи буде єдина узгоджена кандидатура від коаліції? — Тетяна Гордієнко (Київ).

— У БЮТ обов’язково буде достойна кандидатура на посаду київського міського голови. Це буде відповідальна людина, яка чітко виконуватиме виборчу програму БЮТ, дбатиме про добробут громади Києва, розвиток інфраструктури міста, захист соціально незахищених мешканців і перетворить Київ на європейську столицю. Ми дуже виважено підходимо до кандидатури. У БЮТі багато достойних людей, але повинен бути найкращий. У нас іде активне обговорення. Дуже скоро ми оголосимо кандидатуру від БЮТ. І ви переконаєтеся, що це буде найкращий кандидат.

— Чи запропонують бютівці — з огляду на останні події у ЦВК — нову модель формування комісії, щоб унеможливити вплив політичного протистояння і політичної приналежності членів Центрвиборчкому на функціонування, власне, самої комісії? — Дмитро Бажан (Лохвиця, Полтавська область).

— За останній період ЦВК повністю показала свою недієздатність. Найгірше те, що бездіяльність ЦВК заблокувала роботу Київради. Вже більше місяця члени ЦВК не можуть виконати свої безпосередні обов’язки. Їм необхідно лише зареєструвати нових депутатів від БЮТ, як це чітко прописано в законі, й усе. Але у ЦВК киплять політичні пристрасті: є ті, хто хоче діяти за законом, а є такі, для котрих воля політичних сил, за квотою яких вони прийшли у ЦВК, — найголовніший закон. Не може бути так, щоб державні органи відстоювали інтереси політичних сил. Тому наша фракція працює над законопроектом, який кардинально змінив би принципи формування ЦВК. Орган, який забезпечує прозорість, рівність і законність виборів, — не може виконувати замовлення тих чи інших політичних партій.

— Слава Україні! Іване Григоровичу, ви шанована людина, політик із досвідом. Дали путівку в життя не одному політику. Нині багато говорять про національну ідею, яка має об’єднати всю Україну. Але я не бачу в цих словах щирості, переконливості, справжнього щему за долю своєї держави. Якою ж має стати ця національна ідея, щоб нею захопилися не тільки старі патріоти, а й молоді люди? Щоб завдяки їй, а, можливо, й навколо неї об’єдналася Україна, церква... — Григорій Немировський (Батурин, Чернігівська область).

— Дякую за запитання. За своє вже тривале життя багато разів переконувався — не варто вигадувати чогось особливого: просто треба щиро, всім серцем ЛЮБИТИ свою землю, рідний край, історію, традиції, мову, одне слово, любити БАТЬКІВЩИНУ — неньку Україну. Тільки любов здатна на подвиги, самопожертву.

Тому, хто не любить своєї вітчизни, жодні красиві, помпезні, розцяцьковані національні ідеї не допоможуть. Такі люди навряд чи будуть дбати за долю своєї країни. Тим, хто ще намагається знайти якусь нову національну ідею України, я скажу словами поета:

Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води,

в годину щасливу і в радості мить,

любіть у годину негоди!

* * *

Всім серцем любіть Україну свою — і вічні ми будемо з нею!

Ред. Час вичерпано. Дякуємо, Іване Григоровичу, за участь у «прямій лінії».

Прошу.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.