У невеликому райцентрі Стара Вижівка на Волинському Поліссі відкрито книжковий магазин.

Один з ініціаторів доброї справи — голова райради Борис Смілий. Шанувальник книги, він разом з директором облдрукарні Дмитром Головенком подбав, щоб відродити в селищі книготоргівлю.

— Саме мені випало 1996 року забрати із старого магазину перед його закриттям цілу машину літератури, — пригадав, виступаючи на відкритті книгарні, Борис Степанович. — Не пам’ятаю, скільки виклав за неї мільйонів купоно-карбованців, але й досі не жалкую. Адже цілих дванадцять літ, щоб купити книжку, наші люди мусили їздити до Ковеля або Луцька. А колись книги, окрім райцентру, продавали ще й у Смідині, Дубечному, інших великих селах. Цей магазин невеликий, але сподіваюся, що разом з обласною друкарнею збудуємо просторіший. Землю під нього відведемо на пільгових умовах. Він став би подарунком Старій Вижівці до її 500-річчя, яке відзначимо в серпні.

Директор облдрукарні Дмитро Головенко добре опікується розповсюдженням книг на Волині. Державному підприємству, яке він очолює, належить кілька спеціалізованих магазинів і кіосків «Ваша книга». Ця мережа постійно зростає. Перерізаючи стрічку в Старій Вижівці, Дмитро Адамович зауважив:

— Поки що книг тут небагато: кілька сот назв. Але хочемо, щоб книгарня стала комунікативним центром, де відвідувач зміг би замовити будь-яку книжку, в тім числі й видану нашою облдрукарнею. А таких торік було 114. До речі, незабаром облдрукарня відкриє книгарню в селищі Ратне, що неподалік від кордону з Білоруссю.

Радник голови облради Володимир Блінов у своєму виступі нагадав, як колись у Стару Вижівку за книгами приїздили за сто кілометрів навіть з Луцька. «На жаль, зруйнувавши стару систему книгорозповсюдження, ми лише сьогодні беремося за її відроження, — зазначив він. — Облрада, її голова Анатолій Грицюк всіляко підтримуватимуть цю державної ваги справу».

А ось що сказав голова райдержадміністрації Микола Бащук: «За роки незалежності в районі побудовано десятки барів — на кожному повороті, у всіх закутках. Нарешті настав час відкривати і книгарні».

Кажуть, того дня в сусідньому з новим магазином кафе «Волинянка», де колись діяла книгарня, відвідувачів було менше, ніж зазвичай.

Волинська область.

На знімку: директор облдрукарні Дмитро Головенко (другий зліва) охоче пропонує покупцям нові книги.

Фото автора.