Піст: м’ясо дорожчає

Незважаючи на православний піст, м’ясопродукція в базарних рядах і на прилавках супермаркетів подорожчала до нескромного. І вже, звичайно, споживачам навряд чи варто розраховувати з наближенням Великодня на її здешевлення.

Більшість м’ясопереробних підприємств південного сходу країни ще раз переглянули ціни на готову продукцію у бік збільшення — приблизно на 10—15 відсотків. Як відзначають виробники, істотно довелося скоротити випуск сиров’ялених і сирокопчених ковбас у зв’язку з високими цінами на яловичину. За словами операторів ринку, у південних регіонах країни минулого тижня відпускні ціни на ГОСТівські сирокопчені та сиров’ялені досягали 100—110 гривень за кілограм. Більшість підприємств скоротили випуск цієї продукції, почали активніше працювати у вареній групі.

Позасортові ковбаси й вироби другого сорту, за даними моніторингу журналу «М’ясний бізнес», у березні подорожчали не більш як на 0,5—1,0 грн./кг. Ціновий діапазон на делікатеси (балики, буженину тощо) залежно від виробника й виду продукції, сорту й регіону становить від 50 до 80 грн./кг (оптово-відпускна ціна підприємств-виробників), що практично на 10 гривень дорожче, ніж місяцем раніше.

Яловичина кусається

Яловичина в країні все дорожчає, хоча заготівельники деяких західних регіонів і знижують дещо закупівельні ціни, оскільки зазнають труднощів зі збутом сировини в значних обсягах. Проте в середньому по Україні велика рогата худоба в живій вазі залишається на рівні 11,9—12 гривень за кілограм (за биків понад 400 кг). Як зазначають оператори східних регіонів країни, тут поставки худоби на забій в останні кілька тижнів практично не велися. Підтверджують це й основні м’ясопереробні підприємства південно-східних регіонів країни, які припинили купівлю яловичини й переключилися на м’ясо птиці й свинину.

Оптові ціни на яловичину можуть незначно «приземлити» хіба що виплати бюджетних дотацій, що розпочалися. Мова як про закупівельні на худобу в живій вазі, так і відпускні на напівтуші й блоки. Уже сьогодні багато заготівельників знизили їх на 10—20 копійок. Хоча м’ясопереробні підприємства усе ще платять стабільно високу ціну за худобу в живій вазі. Адже великі власники худоби намагаються не здавати її на забій, розраховуючи на появу зеленої маси, що дасть змогу доводити тварин до вищих вагових кондицій для більш вигідної реалізації.

Ціни на напівтуші в другій половині березня дещо знизилися порівняно з початком місяця. Пропонували їх по 23—24 грн./кг, але реально продавали по 21,5—22 грн./кг. Як зазначають дистриб’ютори, у деяких західних областях пішли вниз ціни на блокове м’ясо, що пов’язано з низьким попитом з боку переробників і затовареністю складів. Максимальні ціни на «блочку» становили 33 грн./кг — мінімальні 30 грн./кг. Два-три тижні тому більшість переробників не закуповували яловичину, що викликало деяке зниження цін. Як зазначають заготівельники м’яса, найбільших труднощів вони зазнають із продажем блоків другого сорту, що пов’язано, швидше за все, з наявністю на внутрішньому ринку більш дешевої бразильської та аргентинської яловичини (яка, як правило, відповідає вітчизняному другому сорту).

Свинячий інтерес

За останні два тижні вартість свинини у всіх регіонах країни збільшилася з 12 гривень за кіло живої ваги до 13 — 15 гривень. Найбільше подорожчала вона в східних регіонах, де зосереджено найбільші підприємства-переробники. Тут у двадцятих числах березня свинину на кості реалізовували по 24—25 гривень за кілограм, тоді як 10—15 числа аналогічний товар можна було придбати по 19—22 гривні. Таке зростання було зумовлено дефіцитом яловичини й більш дешевими пропозиціями свиней на тлі цін на яловичину на початок березня. Більшість переробників почали активно заміняти яловичину м’ясом птиці й більш масово використовувати свинину, призупинивши закупівлі яловичини.

Однак оператори ринку прогнозують зниження цін на свинину найближчим часом у зв’язку з активізацією поставок «п’ятачків» з Польщі, як у живій вазі, так і в напівтушах. Ціни на внутрішньому ринку підвищилися до того рівня, що став вигідним легальний імпорт м’яса. Тому в західних регіонах країни ціни на свиней збільшилися не так значно, і найближчим часом можуть знизитися на 0,5—1 грн./кг живої ваги. Хоча істотного здешевлення оператори ринку не прогнозують у зв’язку з деяким зростанням цін на свинину в об’єднаній Європі. Водночас очікується поновлення закупівель яловичини у зв’язку з незначним зниженням цін на неї, що так само перешкоджатиме зростанню цін на свинину. Крім того, передбачається поставка близько 150 тисяч тонн імпортної свинини за підтримки Міністерства агрополітики, про це повідомив під час V конференції «М’ясний бізнес-2008» начальник відділу розвитку переробних галузей Департаменту ринків тваринництва Мінагрополітики Віталій Пахолюк. За його словами, відповідно до балансів міністерства, в 2008 році необхідно імпортувати 200 тисяч тонн м’яса.

Птиця полетіла дорожчати

Істотне подорожчання свинини й затримка на кордоні великої партії курячого фаршу призвели до стрімкого зростання відпускних цін на кури. Так, за минулий тиждень вони зросли з 13 гривень до 14,75—15 гривень за кіло. Більшість угод укладали за цінами близько 14 грн./кг. Водночас з подорожчанням тушок птиці оператори ринку відзначають значне збільшення цін на курячий фарш — у деяких регіонах до 14 гривень проти 8—9 гривень за кіло на початок і середину лютого й 12 гривень на початок березня. Ціни на філе та інші частини птиці збільшилися ще не так істотно — у середньому на 50 копійок — до 21—23 грн./кг філе.