КРИМ

У Ялті реставрували театр Чехова

Нарешті реконструйовано (після десяти літ консервації) знаменитий театр, де виступали Заньковецька, Кніппер-Чехова, Комісаржевська, Качалов, Шаляпін, Рахманінов, уся трупа МХАТу.

Цей театр створено 1908 року київським купцем Новіковим за проектом архітектора Шаповалова. За останні два роки його кардинально відновили. Інвестор — Національна резервна корпорація Росії — вклав у воскресіння театру понад 10 млн. євро. Переможець тендера з реконструкції — «Комерційна компанія», що є складовою бізнес-структури банку НРБ Україна, та підрядник — будівельна компанія «Ербек».

Театр став багатофункціональним, не поступається модерним європейським театрам. Тут обертається сцена, телемонітори в залі, новітнє звукове, світлове, акустичне устаткування, зокрема й для синхронного перекладу. Репертуар оновленого театру розписано на багато місяців уперед.

Віктор ХОМЕНКО.

Київ

Пишеш російською? Отримай премію!

Здається, ще недавно в Києві вітали перших лауреатів Міжнародної літературної премії імені Юрія Долгорукого. А нинішньої весни вже вчетверте названо імена лауреатів премії, заснованої Московським Фондом підтримки співвітчизників імені Юрія Долгорукого за участі Посольства РФ в Україні та київського літературного журналу «Радуга» для українських авторів, котрі пишуть російською мовою.

Журі розглядало книги, видані наприкінці 2006-го та в 2007 році, а також романи й повісті, опубліковані в періодиці. Це 256 робіт (147 поетичних збірок і 109 прозових творів). Надруковані вони в 18 областях України, а також у Москві, Петербурзі, Ростові-на-Дону.

Урочисто вручали премію у Великому залі Оперної студії консерваторії. Цього разу лауреатами стали: Інна Лісова за прозову книжку «Пасьянс «Четыре дамы», Володимир Спектор — за книжку віршів «Не по Гринвичу отсчитывая час» і Сергій Шелковий за книжку віршів «Июнь-июль».

Премію присуджують також громадським діячам, ученим, журналістам, котрі утверджують цінності слов’янської цивілізації та близькості двох народів. Лауреати цієї номінації — автори підручника «Страноведение. Россия» Володимир Звиняцьковський, Олександр Олейников і Оксана Філенко.

Диплом, медаль і грошову винагороду (2500 у. о. в кожній номінації) лауреатам вручали голова Московської думи Володимир Платонов, Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін, директор Московського Фонду імені Долгорукого Василь Зуєв, перший секретар правління Союзу російських письменників Світлана Василенко. Свято завершив концерт знаменитостей з Москви —соліста Большого театру Володимира Мальченка, солістки театру «Гелікон-опера» Марини Андрєєвої та ансамблю «Надія».

Керівництво Фонду планує випуск книжкової серії «Лауреати літературної премії імені Юрія Долгорукого». Тиражі книжок безплатно передаватимуть до українських бібліотек.

Наталія ВАДИМОВА.