Донецький академічний український музично-драматичний театр відзначив 80-ліття

Цей театр — найвідвідуваніший із обласних муздрамтеатрів країни. За останні роки колектив зробив чимало для того, аби прищепити городянам гарну звичку ходити на вистави. Черги перед касою в очікуванні вхідних квитків — часте явище.

Донецьким театр став не одразу. Біографія його почалася в 1927 році, коли в Червонозаводському районі Харкова, тодішньої нашої столиці, було створено театр, покликаний нести культурно-просвітницьку місію на сході України. В 1933 році театр переведено до Сталіно (так тоді звався Донецьк).

Театр-ювіляр приймав вітання і подарунки. Звання народної артистки України отримала Олена Хохлаткіна, а заслуженого артиста — Андрій Бориславський. Звання «Заслужений діяч мистецтв України» удостоєні балетмейстер Геннадій Дибовський та головний хормейстер Тетяна Пащук. Донецький міський голова Олександр Лук’янченко вручив театрові документи на дві квартири. Колектив отримав грамоти від Мінкультури, облради та облдержадміністрації. А художнього керівника—генерального директора театру Марка Бровуна нагороджено відзнакою «Шахтарська слава» ІІ ступеня. Оплесками зустрів колектив повідомлення міністра культури і туризму Василя Вовкуна про те, що готуються документи для присвоєння театру статусу «національний».

Наступного дня відбулося засідання «круглого столу» за участю представників Мінкультури, Спілки театральних діячів, Академії мистецтв України, провідних театрознавців. Тема — особливості роботи і шляхи розвитку театру на сході України. М. Бровун розповів про репертуар театру, де порівну — української, світової класики і сучасної драматургії. Усі вистави, окрім російської класики, йдуть українською мовою і мають велику популярність. У стінах театру зародилися традиційні фестивалі — «Театральний Донбас», «Золотий ключик».

Разом з тим український театр на сході та півдні України потребує більшої уваги і підтримки з боку держави, — зазначив керівник Донецької муздрами. — Про це йшлося ще п’ять років тому на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, яке проходило в Донецьку спільно із профільною комісією облради. Щоб колективи не почувались, як розрізнені князівства, треба створити нову, сучасну модель театру, яка принципово змінить підхід до всіх питань його діяльності: від використання транспорту і майстерень до надання службового житла. Але для цього потрібна економічна база.

Під час «круглого столу» обговорювалися актуальні проблеми режисури, перекладів, підготовки фахівців. Голова Національної спілки театральних діячів України Лесь Танюк запропонував створити філію центру імені Леся Курбаса в Донецьку.

Ліна КУЩ,Світлана КУДРЯВЦЕВА.