Гострим і критично-напруженим був V з’їзд організації ветеранів України, який відбувся днями у Києві та обговорював звіт про роботу її ради з березня 2004-го по березень 2008 року. На активізації ветеранського руху в цей період, на думку доповідача, голови ради Івана Герасимова, усіх делегатів, позначилося відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, 90-річчя Великого Жовтня та 90-річчя Радянської Армії і Військово-Морського Флоту. В цьому переліку помітними були також заходи з нагоди 20-річного ювілею організації ветеранів України. Вони фактично перетворилися на всеукраїнський огляд стану життєзабезпечення членів організації.

У звітному періоді було помітне вдосконалення і пожвавлення спільної діяльності ветеранських організацій з органами влади, господарськими і комерційними структурами на місцях.

За цей час уперше було запроваджено системне проведення семінарів керівників обласних та інших ветеранських рад.

Водночас, наголошувалося на з’їзді, у ході огляду стану життя ветеранів виявлялися негаразди літніх людей, масове збіднення основної частини населення — головним чином, ветеранів, інвалідів, пенсіонерів, а за їхній рахунок — необмежене зростання багатства панівної верхівки.

Делегати відзначали помітні зрушення в подоланні зрівнялівки в пенсійному забезпеченні ветеранів, передбачені держбюджетом на 2008 рік. Проте, наголошували, стрімке зростання цін на промислові товари, продукти харчування і послуги геть перекривають усі прибавки.

Невдоволення висловлювали і ветерани військової служби щодо відсутності рішучих дій влади з питань врегулювання їх пенсійного забезпечення, усунення диспропорцій при його призначенні — залежно від строку звільнення.

Ветерани всіх категорій висловлювали незгоду з намаганням нинішнього уряду позбавити їх пільг, які є не якимось подарунком для них, а певною компенсацією до низьких пенсій.

Відзначаючи деякі позитивні зрушення в медико-соціальному забезпеченні, ветерани підкреслювали: воно залишається збідненим і в основному платним, що є не під силу їм. Найбільший занепад медичного забезпечення помітний на селі. Майже всюди ветеранам не надаються безкоштовно ліки за рецептами лікарів, послуги з зубо- та іншого протезування. Ветерани війни незадовільно забезпечуються спецавтотранспортом.

Особливе обурення делегатів викликала ситуація, що посилюється в ідеологічній і політичній сферах.

Одним з найважливіших заходів в удосконаленні стилю і повноти вирішення ветеранських питань з’їзд визнав за необхідне особливу увагу приділити налагодженню активної діяльності своїх первинних організацій.

Зокрема, ветеранські організації зобов’язано відновити закриті, створювати нові музеї чи музейні кімнати в кожному навчальному закладі, розповідати молоді про своє особисте й батьківщини героїчне минуле. Вони мають створювати і свої музейні кутки, вітрини, допомагати своїм членам готуватися до виступів у пресі, бесід у молодіжних аудиторіях.

З’їзд ухвалив звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, в якому чимало пунктів розпочинаються словами «пропонуємо», «закликаємо», «вимагаємо». Йдеться, зокрема, про вжиття владою негайних заходів зі стабілізації економічної та соціально-політичної ситуації в країні, припинення будь-яких кроків до її розколу, недопущення встановлення диктатури і ліквідації парламентаризму тощо.

У прийнятому зверненні до молоді України делегати з’їзду закликали її бути справжніми патріотами Вітчизни, гідними нащадками старшого покоління, не допускати наруги над пам’яттю народу, меморіалами і пам’ятниками загиблим у роки Великої Вітчизняної війни радянським воїнам.

З’їзд знову обрав головою ради організації ветеранів народного депутата України, Героя України, генерала армії Івана Герасимова (на знімку).

У роботі з’їзду взяв участь голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич, відповідальні працівники Кабінету Міністрів і окремих міністерств та відомств.

Київ.

Фото Володимира РЕПИКА (Укрінформ).