Народний депутат України Сергій Гриневецький (на знімку) тривалий час був головою державної адміністрації Одеської області. В регіоні немає жодного населеного пункту, в якому він не побував би, долею якого не опікувався б. Одним із таких є Миколаївський район.

Навіть за нинішніми мірками район не можна назвати ні таким, що розвивається, ні стабільним. Проблем тут у жителів, як кажуть, сила-силенна. Багато які не розв’язуються роками. Про це говорили виборці на прийомі громадян народним депутатом Сергієм Гриневецьким у селі Ісаєве.

Узяти, приміром, газифікацію району. Три роки тому газова труба була підведена до райцентру. Здавалося б, необхідно зробити ще одне, максимум два зусилля — і «блакитний вогник» з’явиться в селянських хатах. Але почалася кадрова чехарда з керівництвом Одеської області — воно мінялося з надзвичайною швидкістю. Чи до газифікації Миколаївського району було чиновникам? Ну а місцева влада, за звичкою очікуючи допомоги з центру, у відповідь на справедливі докори людей лише руками розводить — грошей, мовляв, центр не дає, тому й газифікація відкладається на невизначений термін.

— Аналіз звернень громадян свідчить, — каже Сергій Гриневецький, — що місцева влада не працює й не бажає працювати. — Більшість питань, які звучали на прийомі громадян, можна було б швидко вирішити на місці, а не звертатися по допомогу в центр. Апатія місцевої влади пояснюється просто і діагноз простий: квотний принцип формування влади, коли на перший план виходять не професійні якості, а партійна належність.

Ось, приміром, декілька проблем, що хвилюють жителів села Ісаєве. Вони не можуть придбати спортивні мати для проведення уроків фізкультури у школі. А ось інша, зовсім нескладна, проблема — хтось наказав відключити від електрики Веселівський сільський клуб. Колись він перебував на балансі сільгосппідприємства, що працювало в селі. Господарство розпалося, і клуб виявився нікому не потрібний. А тим часом у цьому єдиному на найближчу округу осередку культури у світлий час працюють дитячі гуртки. Чому б їм не працювати вечорами? Народний депутат Сергій Гриневецький узяв ці проблеми на замітку й пообіцяв, що найближчим часом допоможе в їхньому розв’язанні.

В Ісаєвому склалася далеко не проста соціальна ситуація. Багато скарг було висловлено на прийомі громадян щодо чіткості і безперебійності у виплаті допомоги одиноким матерям і малозабезпеченим родинам, виділення путівок у санаторії для дітей-інвалідів. Чи знає про це місцева влада? Звичайно, знає. Але найчастіше просто відмахується від скарг і заяв громадян, і тому ті шукають захисту в народного депутата Сергія Гриневецького.

Прийом громадян розтягнувся на декілька годин. І селян зрозуміти можна — вперше за 16 років незалежності село відвідав народний депутат України, котрий слухав і чув те, про що говорили жителі одеської глибинки.

А говорили вони не лише про путівки і допомогу. А й про те, хто й кому продав територію місцевого автотранспортного підприємства. Не міг не залишити без уваги Сергій Гриневецький і переконливе прохання про надання допомоги меморіальному музею українського поета-гумориста, відомого культурного й громадського діяча Степана Олійника. Цей музей є філією Одеського літературного музею й розташований на батьківщині поета в селі Левадівка Миколаївського району. Нинішнього року відзначатимуть 100-річчя від дня народження Степана Олійника і його земляки хочуть відзначити його гідно. Проблему допомоги сільському музею розв’язали швидко — 15 тисяч гривень уже перераховано на рахунок установи, і найближчими днями почнуться ремонтно-реставраційні роботи.

Який головний підсумок прийому громадян? На думку Сергія Гриневецького, він відчув і побачив: «люди протверезіли від передвиборних обіцянок, що їх дали різні політичні сили, й, порівнюючи їх із реаліями сьогоднішнього дня, дедалі більше довіряють політичній силі, яку він представляє, — Народній партії та Блоку Литвина»

Одеська область.