Приватизацію та відшкодування ПДВ обговорювали вчора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, Президент Віктор Ющенко і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, повідомила прес-служба глави держави. У традиційній зустрічі також узяли участь голови депутатських фракцій блоків Юлії Тимошенко та «Наша Україна — Народна самооборона» Іван Кириленко та В’ячеслав Кириленко, секретар РНБО Раїса Богатирьова, глава секретаріату Президента Віктор Балога та інші.

Зокрема, вони обговорили узгодження напрямів діяльності Кабінету Міністрів у сфері приватизації з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 15 лютого 2008 року «Про забезпечення національних інтересів і національної безпеки у сфері приватизації та концептуальні засади їх реалізації». Як було наголошено на зустрічі, рішенням РНБО від 15 лютого уряду доручено не допускати приватизації підприємств, які віднесено до стратегічних галузей економіки, до затвердження у встановленому порядку програм розвитку таких галузей. У переліку стратегічних галузей економіки — паливно-енергетичний, оборонно-промисловий комплекси, транспортну галузь, житлово-комунальне господарство.

Президент заявив, що треба невідкладно привести у відповідність із зазначеним рішенням РНБО нормативно-правові акти уряду у сфері приватизації. Необхідно розробити чіткий графік приватизації, враховуючи готовність окремих підприємств до продажу та орієнтовний обсяг надходжень. «Я не є прихильником хаотичної приватизації. Політика приватизації має відповідати національним інтересам», — наголосив глава держави і додав, що до розв’язання проблем приватизації необхідно підходити комплексно.

Крім того, на зустрічі обговорили ситуацію у сфері бюджетного відшкодування ПДВ та застосування податкових векселів у рахунок сплати податку на додану вартість під час імпорту товарів. В. Ющенко підтримав необхідність обмеження застосування податкових векселів і звернув увагу на окремі проблемні питання, пов’язані із скасуванням векселів. Насамперед ідеться про те, що такий захід не має однозначних законодавчих підстав. По-друге, з метою оцінки наслідків скасування податкових векселів для економіки загалом потрібно здійснити ґрунтовний аналіз господарських операцій, стимулювання яких скасовано. По-третє, скасування вексельної форми сплати податку відбулося до врегулювання проблем із невчасним відшкодуванням ПДВ, що призвело до вимивання обігових коштів експортерів, які працюють з використанням імпортної сировини та матеріалів. У зв’язку з цим глава держави наголосив, що, приймаючи рішення про скасування податкових векселів, уряд, безумовно, має виконувати вимоги законодавства в частині додержання термінів бюджетного відшкодування ПДВ.

Про затягування урядом урегулювання проблеми з відшкодуванням ПДВ, як зазначив перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак, свідчить, зокрема, і той факт, що досі до Верховної Ради не подано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно вдосконалення адміністрування податку на додану вартість, тоді як згідно з рішенням РНБО від 1 лютого 2008 року уряд мав це зробити до 15 березня нинішнього року.