Парламентська тимчасова слідча комісія продовжує вивчати діяльність київського міського голови і Київради, зокрема, стосовно земельних, містобудівних і фінансових питань

Команда Леоніда Черновецького сама поставила себе поза законом, тому парламент прийняв єдине правильне рішення у цій ситуації, оголосивши дострокові вибори у Києві. Про це на вчорашньому брифінгу заявив народний депутат, голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування діяльності київської влади Микола Томенко.

Як повідомила прес-служба парламентарія, вже відбулося два засідання ТСК, на яких заслухано інформацію керівників Держкомзему та КРУ, а також створено чотири робочі підгрупи за напрямами діяльності. Зокрема, дві з них розслідуватимуть земельні, природоохоронні та містобудівні питання і порушення бюджетно-фінансового законодавства.

Нині у розпорядженні комісії низка документів, зокрема, звернення фракції БЮТ у Київраді та Блоку Кличка щодо порушень законодавства посадовими особами КМДА, матеріали КМУ, Мінохорони навколишнього природного середовища, КРУ, Держкомзему, Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування тощо.

За словами Миколи Томенка, матеріали, що надійшли до слідчої комісії, свідчать про численні порушення чинного законодавства України. Так, за інформацією прокуратури столиці, лише за поточний рік прокуратура міста внесла 21 документ прокурорського реагування. Також за результатами перевірки до Господарського суду Києва пред’явлено 17 позовів про визнання недійсними рішень Київради від 01.10.2007 р. про передачу земельних ділянок загальною площею понад 1500 га.

Крім того, з травня 2006 року по сьогодні прокуратурою міста направлено до суду дві кримінальні справи за фактами вчинення злочинів службовими особами КМДА та ще дві справи зазначеної категорії перебувають у провадженні слідчих прокуратури.

Найважливішою проблемою голова ТСК вважає унікальний метод тлумачення Конституції та законів командою Леоніда Черновецького. Так, КМДА відмовилася надавати необхідну інформацію урядовій робочій групі під час розгляду відповідного питання. І визнала ТСК, за яку проголосували 248 депутатів Верховної Ради, «політично рейдерською». Фактично всі позови та протести прокуратури або відхилені Київрадою, або не розглядалися, повідомив голова комісії.

Показовою у цьому плані є також історія з голосуванням Київради 1 жовтня 2007 року, коли нібито студентам було роздано понад 1500 га. Адже вже протягом півроку Шевченківський районний суд Києва не може розпочати розгляд цього питання, оскільки ніяк не отримає від КМДА стенограму відповідного засідання Київради.