А Зелена й Біла книги сприятимуть підвищенню безпеки усіх джерел іонізуючого випромінювання в Україні

У травні 2004 року затверджено і введено в дію спільним наказом Держатомрегулювання та МНС «План реагування на радіаційні аварії...». Та оскільки на час його розробки низку публікацій МАГАТЕ, в тому числі й вимоги з безпеки — «Готовність і реагування в разі ядерної або радіаційної аварійної ситуації», не було опубліковано, то не всі рекомендації цього міжнародного агентства знайшли відображення у згаданому плані.

В ньому, приміром, не передбачено створення у районах розташування об’єктів І категорії радіаційної небезпеки центрів для інформування громадськості, які мають координувати розповсюдження інформації про надзвичайну подію з усіх джерел, включаючи місцеві та центральні органи виконавчої влади.

Днями колегія Держкомітету ядерного регулювання України ухвалила рішення провести аналіз останніх публікацій МАГАТЕ у сфері готовності реагування на аварійні ситуації, внести їх до чинної версії плану, щоб їх можна було реалізувати вже наступного року.

Нині в Україні близько 3000 медичних закладів застосовують препарати з іонізуючими джерелами випромінювання (ДІВ). З цієї кількості 52 онкологічні центри, понад 2700 рентгенівських відділень та 57 відділень комп’ютерної томографії застосовують високоактивні джерела. Однак через недостатні знання з радіаційної безпеки і безвідповідальність персоналу, що використовує ДІВ, трапляються аварії з негативним впливом на людей. Велику небезпеку несуть і непоховані належним чином, викинуті на смітники відпрацьовані такі джерела.

З метою створення умов для розвитку національної системи повноцінних та якісних послуг з безпеки ДІВ Держкоматомрегулювання розробив проект «Зеленої книги». Цим документом передбачено проведення консультацій з громадськістю, науковцями, представниками різних органів влади щодо заходів з гарантування безпеки персоналу, населенню та навколишньому природному середовищу під час виробництва та використання ДІВ.

А проект «Білої книги» вміщує найкращі варіанти конкретної дії цього комітету, інших державних органів з убезпечення негативного впливу ДІВ на всіх підприємствах і установах, незалежно від їхнього відомчого підпорядкування. Сьогодні ще непоодинокі випадки, коли на деякі санаторії Міністерства оборони, де застосовуються ДІВ, просто не пускають для перевірок фахівців контролюючих органів.

Київ.