Хто й навіщо перетворює Харків на розсадник злочинного світу

Аж ніяк не перша за останні роки перевірка КРУ Харківської міськради стосовно муніципальних надбавок виявлені раніше порушення, судячи з підписаних документів, не вважала криміналом. Але сьогодні ті само проблемні питання права й бухгалтерії вже називають розтратою державних засобів в особливо великих розмірах і документ щодо цього підписують уже зовсім інший.

Що ж відбувається у другому місті країни

Харківська міськрада — це аж ніяк не святенники, не суцільні альтруїсти, які тільки й думають про те, як декількома хлібинами нагодувати півторамільйонне місто. Але це законна місцева влада, законно вибрана, незалежно від того, подобається вона комусь із нас чи ні. Пам’ятаєте, «бачили очі, що вибирали...». Харківський виконком — це не тільки чиновники, а й, за старою міською традицією, найшанованіші в місті люди. Але на всіх цих досягненнях, щирих та уявних героях сьогодні вже висить ярлик — представники кримінальної столиці України.

Саме для перевірки діяльності Харківської міської ради створено слідчу комісію Верховної Ради. Саме за результатами героїчної операції Служби безпеки в місті сьогодні працюють високопоставлені особи СБУ та Генеральної прокуратури. Саме для Харкова створюється третя комісія, котра перевірятиме тепер чиновників і посадових осіб правоохоронних органів на причетність до торгівлі наркотиками.

Що стало підґрунтям для таких підозр

Народний депутат України від БЮТ Олександр Фельдман роз’ясняє в телевізійних новинах.

— Величезна кількість скарг надійшла на моє ім’я. Я їх усі передав народному депутатові

О. Омельченку, заздалегідь знаючи, що знову будуть розмови про зацікавленість. Й упродовж минулого тижня панові Омельченку надходили додаткові скарги вже на його ім’я...

— Ви знаєте, мені дуже складно коментувати інформацію, що навалюється, як снігова брила, від тих само людей, — каже міський голова Харкова Михайло Добкін. — Ось обвинуватили в розтраті бюджетних коштів — не вийшло. Давайте обвинуватимо в наркоторгівлі. Не вийде в наркоторгівлі, обвинуватять у торгівлі людьми.

Тим часом дедалі більше громадських інституцій так чи інакше втягується в цей конфлікт. Авторитетний у регіоні голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров гадає, що протидія процесуальним засобам, таким як обшук, виїмка, — серйозний злочин. І держава вправі застосувати силу, коли така протидія має місце. Єдине, за його словами, в чому правоохоронці порушили законодавство, — залучення до слідчих дій спецпідрозділу «Альфа». Антитерористична група не повинна була допомагати в проведенні обшуку та виїмки. Це обов’язок співробітників МВС.

Такої само точки зору дотримується й доцент Національної юридичної академії, фахівець із Кримінально-процесуального кодексу Олександр Дроздов. На його думку, стражі порядку порушили декілька процесуальних моментів. Безперечно, зазначає він, слідчий мав право зробити виїмку і вимагати силової підтримки після відмови міського керівництва у співробітництві. Але ця підтримка повинна була бути швидкою й такою, яка забезпечила б дотримання всіх норм права: протоколи, підписи свідків, присутність співробітників міськвиконкому тощо. Виїмка проводиться тоді, коли ти знаєш, що тобі потрібно й де воно лежить. Кожний документ, який тобі цікавий, ти вилучаєш у присутності члена міськради. Європейське правосуддя свідчить, що якщо такі дії проводять без участі іншої сторони, то докази не можуть бути визнаними. Тепер юристи міськради знайдуть помилки в діях слідчих СБУ й почнеться тривалий судовий процес.

Судовому засіданню з розгляду скарги Харківської міської ради на дії управління СБУ в Харківській області передувала акція на підтримку УСБУ та генерала А. Мухатаєва під стінами Київського районного суду. Хто зібрав пікетників, з’ясувати не вдалося: люди відмовлялися представлятися і пояснювати, відколи вони так дбають про спецслужби.

Однак перше слухання у справі «міська влада проти Служби безпеки» не відбулося. За словами представника міськради в суді, доцента Національної юридичної академії Олександра Дроздова, засідання перенесли, для того щоб дати прокуратурі час для впорядкування документів, на підставі яких порушено кримінальну справу.

Харків.