Хаотичними й дуже суперечливими назвав лідер Партії регіонів Віктор Янукович перші 100 днів діяльності Кабінету Міністрів на засіданні опозиційного уряду.

Зовнішня політика. «Уряд поки що не має стратегії в цьому напрямку дій. Створюється враження, що політика, насамперед, проводиться окремими особами або окремо Прем’єр-міністром. І ми, і весь український народ переконалися в тому, що уряд не має стратегії зовнішньої політики», — підкреслив Віктор Янукович. Він також укотре дав негативну оцінку факту направлення «листа трьох» стосовно приєднання України до Плану дій щодо НАТО і обурився з приводу того, що навіть після засудження цього факту постановою Верховної Ради мав місце ще один лист — уже за підписом Президента і Прем’єр-міністра.

Виробництво і ціни. Особливу увагу колишній прем’єр звернув на падіння промислового виробництва, великий рівень інфляції, «подібного якому не було вже давно». За січень-лютий поточного року він, за словами В. Януковича, становив майже шість відсотків. Невдоволений глава опозиційного уряду і зростанням цін, які з’їдають більш як половину доходів пересічного українця на продукти харчування.

Газовий популізм. Віктор Янукович розкритикував і «газову» політику. Нині, за його словами, від суспільства приховується підписання контрактів постачання газу за високими цінами. «А заяви про будівництво газопроводів із Середньої Азії до України виглядають дуже авантюрно. Я розмовляв зі своїми азійськими і російськими друзями. Вони тільки посміхаються. Це чистої води популізм, який будується на іміджі нашої держави», — наголосив він.

Влада і відповідальність. У діяльності уряду лідер опозиції схильний швидше бачити підготовку до майбутніх виборів. «Це підготовка до майбутніх (президентських? — Авт.) виборів або дострокових парламентських, ми не знаємо цих планів. Мета — отримати владу. І скоріше за все — безмежну. Але ніхто не каже про відповідальність», — зазначив він.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.