Ранкове і денне засідання 21 березня

Після трьох днів продуктивної роботи парламенту його трибуну знову було заблоковано. Підставою для цього стали вимоги фракції Партії регіонів про негайне виведення українського миротворчого контингенту з Косово.

Хоча починалося ранкове засідання досить спокійно. Після традиційного оголошення депутатських запитів Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував парламентаріям перейти до розгляду питань порядку денного, зокрема, стосовно державного регулювання природних монополій, обмеження пільг та дострокового припинення повноважень народних депутатів України.

Проте фракції Партії регіонів та КПУ відразу ж попросили оголосити 30-хвилинну перерву. Після її завершення Інна Богословська (фракція Партії регіонів) виголосила заяву про необхідність термінового виведення українського миротворчого контингенту з Косово. «Ми наполягаємо на тому, щоб українська влада виконувала українські закони, як усередині країни, так і за кордоном», — наголосила вона. Регіонали зазначають, що українські миротворці були направлені в Косово на підставі закону від 1999 року, який передбачає, що вони не братимуть участі в акціях, які безпосередньо загрожують їх життю. Натомість, сьогодні маємо ситуацію, коли українських миротворців використовують як «гарматне м’ясо» в операціях, у яких задіяні війська НАТО. Саме тому регіонали вважають, що Україна повинна вивести свій миротворчий контингент і тільки після цього сісти за стіл переговорів з ООН стосовно того, на яких підставах ми можемо брати участь у миротворчих операціях.

Після виголошення цієї заяви перерву для консультацій попросили фракції «НУ—НС» і БЮТ. Після перерви Анатолій Гриценко («НУ—НС») зазначив, що запропонована постанова про виведення українських миротворців з Косово не витримує жодної критики, оскільки один із наших підрозділів діє під керівництвом НАТО і там усе нормально, а другий підрозділ — це персонал, який діє у складі сил ООН.

Саме у цьому підрозділі сталася трагедія. А оскільки миротворці направлялися за рішенням Ради національної безпеки і оборони України, то він закликав, перш ніж виносити це питання у парламент, послухати його на РНБО і якщо там буде ухвалене рішення про відкликання наших миротворців з Косово, то дати можливість зробити це Президенту, який і надсилав їх туди своїм указом. «Поспішні рішення поставлять під сумнів прогнозованість нашої держави, а тому ми повинні бути відповідальними і не перекреслювати всю попередню роботу», — зазначив А. Гриценко.

Під час наступного обговорення цього питання Володимир Литвин закликав народних депутатів «не ховати голови у пісок» та чітко заявити, що проголошення незалежності Косово «не може бути не прецедентом», бо це рішення може вдарити по Україні — в Криму і на Закарпатті. Відтак, він закликав до серйозного розгляду цього питання та ухвалення рішень про ставлення України до проголошення незалежності Косово і про перебування там нашого контингенту.

Однак Михайло Чечетов заявив, що фракція Партії регіонів не зійде з трибуни доти, доки не буде ухвалено рішення про виведення українських миротворців. Аналогічну позицію висловив і Петро Цибенко (КПУ).

Підсумовуючи обмін думками, Голова Верховної Ради А. Яценюк зазначив, що загибель нашого миротворця — «це трагедія нації і держави, але держава повинна гордитися тим, що ми маємо таких героїв». У зв’язку з цим він закликав представників політичних сил «не топтатися по кістках героя, людини, яка загинула у військовій операції».

Стосовно формально юридичної сторони питання, то, за словами глави парламенту, мандат на проведення цієї операції надійшов не від НАТО, а від керівництва місії ООН у Косово. Він також вважає, що це питання слід обов’язково розглянути на засіданні РНБО, оскільки відповідно до закону про участь України у міжнародних миротворчих операціях рішення має приймати Президент України саме на підставі відповідного рішення Ради Нацбезпеки.

Також А. Яценюк пообіцяв поінформувати РНБО про позицію депутатських фракцій з цього питання. Виходячи з цього, він запропонував народним депутатам повернутися до цієї теми під час погоджувальної ради, яка відбудеться через один понеділок, та ухвалити рішення про порядок денний, у тому числі стосовно участі України у відповідній миротворчій операції.

Висловлюючи власну позицію стосовно Косово і Сербії, глава парламенту наголосив на тому, що до сьогодні резолюція Ради безпеки ООН з цього питання є чинною. Щодо визнання тієї чи іншої країни, то А. Яценюк зазначив: це питання є виключною прерогативою Президента України.

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народних депутатів Павла Жебрівського та Вадима Колесніченка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.