Заборона використання податкових векселів при імпорті на митну територію України має негативні наслідки як для підприємств-імпортерів, так і з точки зору інвестиційної привабливості країни, вважають в Українському союзі промисловців і підприємців. Як заявив перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров, лист Державної митної служби України про заборону використання податкових векселів є незаконним. Крім того, ним фактично встановлено додаткову перешкоду для надходження інвестицій та оновлення основних фондів підприємств.

«Інвестиційний клімат — досить чутлива річ, тому скасування податкових векселів на кордоні у відверто незаконний спосіб — це негативний сигнал для всіх, хто хоче працювати в Україні», — вважає Сергій Прохоров.

Він нагадав, що заборона Державної митної служби приймати у сплату ПДВ податкові векселі суперечить Закону України «Про податок на додану вартість». «Істотно зростає кількість заявок на відшкодування ПДВ, які раніше зараховувались у рахунок погашення податкових векселів. Дії митних органів уже завдали нищівного удару по виробниках-експортерах, які використовують у виробничому процесі імпортну сировину, комплектуючі та обладнання», — зазначив перший віце-президент УСПП.

Сергій Прохоров пояснив, що за недосконалості існуючої системи відшкодування ПДВ сума податку, сплачена митницям, може бути реально отримана платником не раніше, ніж через 6 місяців. «На окремих підприємствах, де частка експорту перевищує 80—90 відсотків, за цей час буде «вимито» всі оборотні кошти, підприємства втратять можливість нормально розраховуватися з постачальниками, бюджетом, соціальними фондами, виплачувати заробітну плату, — каже він. — Як наслідок, більшість із них можуть опинитися на межі банкрутства».

Наслідки таких дій митниці вже відчутні для українських підприємств. Зокрема, на ВАТ «СКФ» (Луцький підшипниковий завод), починаючи з січня 2008 року «вимивається» по 3 млн. грн. щомісячно. При цьому на 1 січня на заводі вже була заборгованість держави з відшкодування ПДВ у сумі понад 8 млн. грн., сьогодні ж вона сягнула вже 18 млн. грн. і продовжує зростати. Ще приклад — Запорізький завод феросплавів. У 2007 році він замовив в Росії обладнання на 6 млн. грн., воно надійшло у січні 2008 року. Підприємство було змушене платити ПДВ «живими» коштами замість надання відстрочки у вигляді податкового векселя та наступного заліку в бюджетне відшкодування.

У Союзі промисловців вважають недоцільним на даному етапі ліквідовувати податкові векселі. «Нам відомо, що сьогодні Міністерство фінансів розробило зміни до закону про ПДВ, згідно з якими податковий вексель перестане існувати, — каже Сергій Прохоров. — Однак це не вирішить проблеми, а тільки ускладнить ситуацію. Питання векселів порушується кожен рік, але зараз відмінити їх неможливо. Якби у держави не було простроченої заборгованості з неповерненого ПДВ і повернення відбувалося оперативно, можна було б вести дискусію про скасування податкових векселів».

Перший віце-президент УСПП також переконаний, що діяльність спеціальних робочих груп з перевірки відшкодування ПДВ, створених урядом, лише погіршить ситуацію. «Добре, коли вони будуть виявляти корупціонерів, однак разом з ними вони зіпсують життя усім легально працюючим. Насправді це лише спосіб посилити адміністративний тиск на підприємців», — наголошує він. Те саме, за словами Сергія Прохорова, стосується і створення урядом реєстру з відшкодування ПДВ.

В УСПП вважають, що забороною використання податкових векселів та створенням спецгруп з перевірок відшкодування ПДВ влада намагається змусити бізнес сплачувати додаткові кошти в державний бюджет для реалізації масштабних соціальних ініціатив, які не відповідають можливостям економіки та створюють загрози макроекономічній стабільності. «Податковій та Держмитслужбі дано вказівку в найкоротший термін збільшити надходження в бюджет за рахунок податкових зборів, — каже Сергій Прохоров. — Це вони і роблять у будь-який доступний спосіб».