Комітет із питань соціальної політики та праці за підсумками обговорення під час «круглого столу» на тему «Про проект Трудового кодексу України» вирішив утворити робочу групу при комітеті з опрацювання цього документа, включивши до її складу по три представники від соціальних партнерів.

Відкриваючи зібрання, голова комітету Василь Хара зауважив, що проект Трудового кодексу розробляється вже майже вісім років, а нині до парламенту внесено новий проект закону. Адже чинний Кодекс законів про працю України було прийнято ще в 1971 році, він, незважаючи на численні зміни, застарів і не відповідає сучасним економічним умовам. У проекті кодексу уніфіковано трудове законодавство, зокрема закони «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про колективні договори та угоди» та ін. Положення законопроекту структуровано в дев’яти книгах, що присвячені регулюванню окремих інститутів трудового права. Як зазначали учасники «круглого столу», законопроект має на меті визначити основні засади й механізми реалізації передбачених Конституцією трудових прав і гарантій працівників, створити належні умови праці та забезпечити захист інтересів працівників і роботодавців в умовах ринкової економіки. Норми проекту кодексу спрямовані на адаптацію вітчизняного трудового законодавства до Європейської соціальної хартії (переглянутої) та інших міжнародно-правових актів.

Промовці висловили низку зауважень до законопроекту. Зокрема, народний депутат Михайло Волинець відзначив, що в проекті кодексу не передбачено звітування та відповідальність сторін за виконання трудового договору, не виписано умови надання приміщень профспілкам. Лунали також побоювання, що згідно з законопроектом роботодавцям буде надано право відрегулювати ті питанні, які не виписано в кодексі, внутрішніми нормативними актами. А значить, можуть з’явитися такі накази та інструкції, які звужуватимуть права працівників на соціальний захист. Утвореній при комітеті робочій групі рекомендовано узагальнити пропозиції та зауваження, висловлені під час обговорення, і прискорити подання до Верховної Ради підготовленого до другого читання проекту Трудового кодексу України.