Учора, 20 березня, відбулася позачергова сесія Львівської обласної ради. В її порядку денному було одне питання: обговорення законодавчо необгрунтованого звільнення з посади начальника Головного управління земельних ресурсів, депутата облради Миколи Пшевлоцького.

Про своє звільнення «за згодою сторін» М. Пшевлоцький дізнався 7 березня в Києві, якраз під час святкування дня землевпорядника. Таке несподіване «вітання» для авторитетного фахівця із багаторічним стажем не минуло безслідно, тож він змушений був звернутися по лікарську допомогу. А тут ще з’ясувалося, що очікуваний новий керівник управління свого часу закінчив школу КДБ СРСР у Москві, тож цей «штрих» спричинив додаткові політичні хвилі у сесійній залі.

Обговорення не обійшлося без оцінок політичної ситуації в державі, зокрема, протистояння Тимошенко—Ющенко попри задекларовану коаліцію. Випадок із М. Пшевлоцьким, як відзначали на сесії, одне із численних кадрових «відлунь» загальної ситуації. Депутата звільнили, не попередивши про це обласну раду.

— Я не бачу нічого поганого в тому, що на тих чи інших ділянках відбувається ротація кадрів, — зазначив у виступі на сесії М. Пшевлоцький. — Є відповідний механізм добору кадрів, є керівництво області, яке погоджує або ні кандидатуру на посаду. Це логічний і правовий механізм. Я запевнив керівництво Держкомзему, що не маю права бути «троянським конем» для Львівщини, тож треба вирішувати питання у спосіб, передбачений законодавством. Передусім, я не давав згоди на своє звільнення. Вважаю, що в цій ситуації було повністю проігноровано думку, інтереси львівської громади, знехтувано думкою керівництва області. Я не хотів би, щоб це питання політизувалося. Щонайбільше можемо говорити про те, що певні групові інтереси пробують реалізувати під прикриттям тих чи інших партійних прапорів. Це не є відображенням, як каже дехто з колег, внутрішніх чвар у демократичній коаліції. Я переконаний, що всі ці ситуації будуть вирішені в правовий спосіб і не завдадуть шкоди єдності й злагодженості демократичної коаліції — на загальнодержавному щаблі. Дуже хочеться, щоб вона успішно працювала і на нашому, регіональному рівні, — наголосив він.

На сесії також було зачитано низку звернень. Зокрема, депутати наполягали на дотриманні законності кадрових процедур, а також лист на підтримку колеги підписали 124 науковці Львівського національного університету імені І. Франка, де викладає М. Пшевлоцький.

(В одному з наступних номерів газета «Голос України» розповість докладніше про перебіг конфліктної ситуації).

Львів.