Безумовно, головна тема тижня в Харкові безпрецедентне вилучення документів у Харківському міськвиконкомі спецпідрозділом особливого призначення. Що це було за збройне угруповання в кількості близько півсотні молодиків з відкритими лише очима — досі достеменно невідомо, силовики жодних офіційних пояснень не дають.

Факт є факт: в Україні вперше застосована спецгрупа особливого призначення, але не для знешкодження терористів, не для боротьби з бандитизмом, а для утихомирення керівництва Харківської міської ради.

Реалізований сьогодні в Харкові сценарій — це розробка Служби безпеки України, заявив на сесії голова Харківської облради Василь Салигін. Це прямий шлях до авторитаризму. Вочевидь усі ознаки латиноамериканських демократій з їх постійними військовими переворотами. Я не знаю, може, у СБУ є якісь факти, котрі вказують на те, що міський голова чи Харківська міськрада займаються підготовкою до повалення державного ладу? Інакше, як можна пояснити силове захоплення будинку міськради працівниками цього відомства?

Приводом для вилучення документів стала фінансова перевірка КРУ. Тобто КРУ попросту інструмент у руках СБУ, яка замість того, щоб стояти на захисті державності та демократії, «обслуговує» інтереси авторитарної політсили. В Україні відбувається системне знищення органів місцевого самоврядування — істинно народної влади, що вибирається громадянами України прямим голосуванням. Останні роки довели, що СБУ, на відміну від КДБ, слабка в сценаріях і завжди діє за одним і тим самим планом. Отож, зважаючи на те, що в Харківській облраді нині працює КРУ, не знаю, чи дадуть депутатам провести позачергову сесію облради, з огляду на гостроту питань, що їх мають розглянути, підкреслив В. Салигін.

У відповідь начальник управління СБУ в Харківській області генерал Андрій Мухатаєв наполягає на тому, що в рамках загальнонаціональної програми боротьби з корупцією слідчі СБУ порушили кримінальну справу за фактом розтрати бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами Харківської міськради. Порушення були виявлені під час планової ревізії фінансово-господарської діяльності міськради, що проводилася управлінням КРУ в Харківській області. СБУ установила факти незаконної розтрати бюджетних коштів на суму близько 1,5 млн. грн. У цілому ревізія КРУ виявила порушення на 2,4 млн. грн. Кримінальну справу порушено за фактом злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (позбавлення волі від 7 до 12 років).

Результати перевірки КРУ стосуються періоду, уточнив генерал, з листопада 2005 року по листопад 2007-го, тобто і роботи попереднього міського голови та складу міськради. Але якось залишив поза увагою той факт, що йдеться про муніципальну надбавку до зарплати в кількасот гривень, яку в Харківській міськраді установили понад десять років тому для бодай якогось поліпшення фінансового становища пересічних службовців міськради.

— На мій превеликий жаль, — скаржиться в телевізійному ефірі в. о. голови Харківської облдержадміністрації Сергій Стороженко, — наш рідний Харків перетворюється на скандальну столицю України, столицю чорного PR і центр недотримання елементарних вимог законодавства і норм співжиття. Ця істерика спрямована проти однієї із найбільш некорумпованих і чистих служб, що залишилися в нашій державі, — Служби безпеки України.

Дії співробітників Служби безпеки України стосовно посадових осіб Харківської міськради можуть спричинити серйозні політичні протистояння всередині місцевої влади, загрожують перенесенням напруги з регіонального на центральний рівень. Про це йдеться в коментарі глави секретаріату Президента Віктора Балоги. Утворено ще одне вогнище дестабілізації політичної ситуації. Харківські події можуть бути використані з різними цілями — від гучних спекуляцій до розладу роботи органів влади, зазначив він.

Керівник президентського секретаріату підкреслив, що харківський конфлікт уже перетворюється на привід для чергового блокування роботи Верховної Ради. Це матиме негативні наслідки, особливо з огляду на необхідність прийняття парламентом важливих законопроектів. Не варто шукати ще одну підставу для появи в сесійному залі нових кульок і барикад біля президії. В. Балога висловив сподівання, що керівництво СБУ ретельно вивчить усі обставини подій у Харківській міськраді й доповість про них Президенту. Глава держави вимагає від СБУ діяти так, щоб не допустити розладу в роботі міської влади Харкова.

Влада хоче мати свій НКВС і використовує СБУ як інструмент для переслідувань. Офіцерів СБУ змушують діяти бандитськими методами, йдеться у заяві, підписаній народними депутатами від Партії регіонів Інною Богословською, Дмитром Святашем, Дмитром Шенцевим та Іриною Горіною. Про це повідомив офіційний сайт ПР.

Тим часом сьогодні Київський районний суд Харкова, який виніс раніше постанову про призупинення слідчих дій, має розглянути справу СБУ проти міськради. Напередодні до Харкова виїхали заступник глави СБУ і ряд співробітників Генеральної прокуратури. У приміщенні міськради обстановка хоч і нервова, але нормальна. Усі чекають пояснень керівників силових відомств перед депутатами Верховної Ради.

Харків.

P. S. Прес-центр управління Служби безпеки України в Харківській області розповсюдив заяву. Цитую дослівно: «Управління СБУ в Харківській області готове надати можливість народним депутатам України та представникам Харківської міської ради взяти участь в огляді документів, вилучених у ході проведення обшуку, та надати міській раді перелік усіх вилучених документів у рамках передбачених законом процесуальних дій від 18 березня 2008 року».

Але як бути з горезвісною таємницею слідства?