В Україні з візитом перебуває Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс. Передбачається, що він зустрінеться з Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком, Президентом Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, міністром закордонних справ Володимиром Огризком та міністром юстиції Миколою Оніщуком.

Не виключено, що однією з найважливіших тем на переговорах буде стан реформ, які досить безуспішно намагається впровадити українська влада протягом останніх дванадцяти років. Нагадаємо, що з 1995 року, відколи наша держава стала членом Ради Європи, ми зобов’язалися реформувати законодавство, юридичну, адміністративну та інші сфери з тим, щоб вони відповідали європейським стандартам. Аби контролювати цей процес, над кожною країною-новачком встановлюється моніторинговий нагляд з боку Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Ми вже давно не новачки, але моніторинг досі не знято. Причина — реформи, які ми обіцяли провести, багато в чому так і залишилися намірами. Власне, черговий проект доповіді стосовно виконання Україною своїх обов’язків був представлений днями у Парижі на засідання моніторингового комітету ПАРЄ, головує в якому Сергій Головатий.

Доповідачі по Україні Рената Вольвенд та Сабіна Лотхойсер-Шнарренбергер у висновках зазначили, що до постмоніторингового діалогу можна буде перейти лише після завершення реформ. У самому проекті доповіді, зокрема, вказано, що найбільше занепокоєння викликає відсутність трансформацій у юридичній сфері, а саме, реформ прокуратури, забезпечення прав людини під час слідства, відсутність прогресу у боротьбі з корупцією. Найбільше уваги в документі приділено політичній ситуації у країні та можливим змінам Конституції. «Врешті-решт, надзвичайно спірним видається питання про те, що Україні потрібна нова Конституція, заміcть внесення потрібних змін до чинної», — йдеться у проекті доповіді. Також комітет попросив Венеціанську комісію вивчити проект нової Конституції України.

Звичайно, це лише робочий документ. Не виключено, що ситуація в Україні на момент його розгляду в ПАРЄ зміниться, й відповідно стане іншою тональність документа. А сьогодні можна сказати, якщо ПАРЄ розглядатиме цей проект доповіді, моніторинг з нас навряд чи знімуть.