Бутси на цвях? Як Росія «вбила» кримський футбол
 
«У Криму професіонального футболу більше не буде». Такою неприємною новиною поділився з вашим кореспондентом один із кримських футбольних функціонерів, який був присутній на засіданні виконкому Російського футбольного союзу, де було вирішено забути в Криму про професіональний футбол на довгі роки. Йдеться про виключення кримських команд із РФС.
Тепер бравурні заяви, з якими окремі високопоставлені чиновники від кримської влади виступали на екранах телебачення про те, що кримський футбол буде представлений у російських дивізіонах, у тому числі й вищому, видаються не більш ніж популістським базіканням. А виливалося воно щедро напередодні й одразу після референдуму 16 березня минулого року.
Потім про футбол почали забувати. До того ж настільки, що про Прем’єр-лігу українського футболу попросту ніхто не згадував. Після російської реєстрації фактично тих само клубів, що виступали і в українському чемпіонаті, але під іншими назвами, три клуби із Криму почали виступати лише в другому дивізіоні. Це, передусім, «ТСК» — колишня сімферопольська «Таврія», «СКЧФ» — колишній ФК «Севастополь» і ялтинський клуб «Жемчужина».
Враз надійшов грізний оклик з УЄФА та ФІФА, що на території Автономної Республіки Крим неможлива організація й виступ жодних клубів, тим паче проведення матчів чемпіонату Росії. Усе це багато в чому завдяки українській федерації футболу, яка зайняла в цьому питанні принципову й чітку позицію.
У грудні минулого року вийшла логічна постанова УЄФА, яка забороняє виступ кримським клубам у чемпіонаті Росії з 1 січня року нинішнього. Відповідно до цього, РФС 22 січня й ухвалив рішення про виключення з чемпіонату Росії клубів із Сімферополя, Ялти і Севастополя.
Цікаве ставлення до цього рішення російського телебачення, особливо таких масових збудників суспільної свідомості як ВГТРК і підлеглих їй каналів «Росія-1» і «Росія-24». Точніше, ставлення не було ніякого.
Здавалося б, скандал: виключають «кримнашенські» футбольні клуби. Та ні, нічого подібного. Першим сюжетом про засідання РФС — виплата заборгованості у зарплаті наставникові російської збірної Фабіо Капелло і його помічникам. Про рішення РФС щодо кримських клубів лише скоромовкою.
А «Росія-24» головним сюжетом визначила приїзд до Севастополя московського «Торпедо» і товариський матч із севастопольською командою «СКЧФ», не кажучи, втім, і про те, що колишні клуби української Прем’єр-ліги тепер стануть лише спаринг-партнерами для всіх дивізіонів російського футбольного чемпіонату. Багато з них уже заявили про готовність проводити тренувальні збори в Криму. А от про розвиток професіонального футболу — ні пари з уст.
Ситуація з кримськими футбольними клубами — яскравий показник того, коли політика відходить на двадцять п’ятий план, якщо йдеться про фінанси. Великий футбол — це завжди дуже великі гроші. Спонсори провідних російських клубів витрачають величезні суми на їх утримання і розвиток, сподіваючись на успішні виступи у єврокубках, гарних рекламодавців, трансляції футбольних матчів тощо. РФС вчинив, звичайно, на догоду цим хазяям, і на кримські клуби подивились лише як на непотрібний баласт. Підпадати під санкції і втратити прибутки ніхто не захотів.
Водночас сімферопольський клуб «ТСК» (абревіатура розшифровується як «Таврія»-Сімферополь-Крим) виступив нещодавно з несподіваною заявою. Зокрема, у ній сказано, що, всупереч запевненням футбольних чиновників із РФС, тільки севастопольська і ялтинська команди вирішили написати заяви про вихід, а сімферопольська жодних заяв не підписувала. До того ж РФС пропонував різні преференції. Приміром, у «Жемчужини» з Ялти проблеми з фінансуванням, а севастопольцям потрібні гравці.
У «ТСК» ж називають рішення РФС недалекоглядним і таким, що «вбиває професіональний футбол у Криму». Обурення зрозуміле. Адже тільки в роки незалежності України кримська команда «Таврія» стала першим чемпіоном країни, завоювала Кубок України. Нарешті, приймала на своєму полі провідні клуби не тільки України, такі як донецький «Шахтар», київське «Динамо», дніпропетровський «Дніпро», харківський «Металіст» і цілу низку інших команд.
Уболівальники ніколи, либонь, не забудуть і драматичний за своїм рішенням матч між сімферопольською «Таврією» і французьким «Ренном», або ж приїзд до Сімферополя німецького «Байєра» з Леверкузена. Нехай кримчани тоді не вийшли в наступний кваліфікаційний раунд єврокубків, але це було справжнє видовище.
Причина ж того, що відбулося загалом із кримським футболом, безумовно, лежить у площині політичній, а почалися всі ці проблеми з початком російської анексії півострова минулоріч. І, швидше за все, це тільки початок проблем, які ще очікують на мешканців Криму.
Що ж тепер залишається кримським уболівальникам? Очевидно, що їм залишається задовольнятися тільки телевізором або ж матчами дворових команд. А футболістам про професіональну кар’єру доведеться забути й повісити бутси на цвяшок.
Крим.
P. S. УЄФА пропонує створити в Криму самостійну футбольну лігу, яка підкорятиметься цій організації і матиме від неї фінансову підтримку. Кримський чемпіонат може стартувати вже в березні цього року за участі в ньому восьми команд.
 
Епізод матчу чемпіонату української Прем’єр-ліги (квітень 2014 року) «Таврія» — ФК «Севастополь».
Фото з архіву «Голосу України».