Коли земля громаді у збиток

4,7 мільйона гривень недоотримала громадська скарбниця в обласному центрі — такого висновку дійшли ревізори КРУ в Херсонській області. Причина фінансової втрати — численні порушення законодавства у сфері використання земельних ділянок у місті.

Чимало угод було укладено з порушенням термінів, зафіксовано й випадки застосування заниженого коефіцієнту функціонального використання земельних площ окремими підприємствами. Ревізори встановили, що деякі підприємства не сплачували орендну плату.

Так, близько 574 тис. грн. втрачено в результаті неукладання договірних відносин з одним із комерційних банків. У межах міста виявлено вісім випадків заниженого коефіцієнту використання земель, на яких вже завершено будівництво об’єктів. А відтак місцеві бюджети недоотримали орендної плати в сумі близько 207 тис. грн.

Водночас, проаналізувавши діяльність міського управління з питань регулювання земельних відносин протягом 2007 року, ревізори виявили факт завищення бюджетних асигнувань на суму 105 тис. грн. на послуги зв’язку, через призначення завищеної надбавки за вислугу років, включення до кошторису асигнувань, не зумовлених потребою в коштах. Виявлено також незаконні витрати під час нарахування та виплати працівникам управління премій та інших виплат. Матеріали ревізії передано правоохоронним органам.

Алла БРУСИЛОВА.

Зупинили «металістів»

На посту ДАІ, що в селі Нижні Ворота Воловецького району, затримано вантажний автомобіль «МАН». Його водій, мешканець Дніпропетровської області, вивозив із Закарпаття майже 10 тонн брухту латуні та мідних проводів. Того само дня співробітники Міжгірського райвідділу внутрішніх справ запобігли спробі вивезення двадцяти тонн кольорових металів автомобілем «Мерседес-бенц» з напівпричепом, повідомили у відділі зв’язків із громадськістю управління МВС України в Закарпатській області. Оскільки документи на вантаж були сумнівними, автомобілі затримано.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Закарпатська область.