У день весняного рівнодення «Студія Мистецьких Ініціатив» та Солом’янська райдержадміністрація столиці запрошує киян та гостей міста на толоку.

Свято відбудеться в суботу 22 березня опівдні в яблуневому саду парку «Орлятко» (між вулицями Василенка та Гарматною).

Толокою в Україні здавна звались громадські роботи: викопати ставок, спорудити дамбу, розчистити гірський завал — спільна справа для загального блага згуртовувала спільноту.

22 березня — це стала астрономічна дата, день весняного рівнодення, один з чотирьох днів, які у річному циклі енергетично найпотужніші (ще є день літнього сонцестояння, осіннього рівнодення та зимового сонцестояння).

Жителі будинків, що поряд із парком «Орлятко», останнім часом стурбовані чутками про те, що парк знищать, а на його місці побудують «висотки». Тож на прес-конференції перед толокою буде, зокрема, представлений новий план реконструкції та розвитку ландшафтного парку «Орлятко» на 2008—2009 роки.

Окрім традиційного прибирання території, в парку посадять молоді каштани.

У спортивно-мистецькій програмі толоки — показові виступи спортсменів з Української федерації боротьби на поясах (елітарний вид єдиноборства, відомий з трипільських і скито-сарматських часів). Днями федерація стала повноправним членом міжнародної організації FІLA — боротьба на поясах тепер визнана як вид спорту на світовому рівні. Саме на «Мистецькій толоці» федерація запланувала свій перший виступ у новому статусі.

Ще один вид українського єдиноборства презентують бійці Федерації бойового гопака та учні Всеукраїнської школи характерного козацтва.

Ансамбль української пісні під керівництвом Володимира Яремчука подарує слухачам старовинні українські обрядові весняні пісні.