Учням доведеться перевіряти поштові скриньки

До обов’язкового цьогоріч зовнішнього тестування залишився всього місяць. 22 квітня півмільйона зареєстрованих випускників складатимуть українську мову. А поки що в школах по всій Україні проводять генеральні репетиції — учні за бажанням пишуть пробні тести. Як це відбувається показали днями на прикладі однієї зі столичних шкіл.

За годину до тестування на шкільному дворі — поодинокі старшокласники. Ближче до призначеного часу підтягується й решта. Школярі шукають себе у списках і обговорюють нововведення. Деякі помітно нервують і перебирають в руках паспорт і квитанції. Пробні тести оплачують зі свого гаманця. Сума коливається від 17 до 56 гривень залежно від регіону і типу завдань. Проводять їх 30 різних організацій, яким Український центр якості освіти надав дозвіл і яких ознайомив з технологією. Кошти йдуть на друк бланків і зарплату персоналу, який слідкує за процесом безпосередньо на місці. Яку суму зібрали з учнів та їх батьків, поки що не підрахували, адже тестування тривають. Утім, з наступного року принаймні один пробний тест планують зробити безплатним. На пряме запитання «Голосу України», кому належить ідея зробити пробні тести за гроші, прес-секретар Інформаційного центру незалежного оцінювання Роман Кобець відповів, що це не в його компетенції.

— Краще б цих тестів взагалі не було, вступали б собі за результатами іспитів і все, — розмірковують деякі школярі. Інші не такі категоричні: «Добре, що їх вигадали, так об’єктивніше оцінюватимуть».

Уже всередині на них чекають інструктори. У кожного табличка з номером аудиторії й прізвища учнів. Далі вказана кімната, пронумерована парта і три години на роздуми, та це, виявляється, ще не все. Перед тестом зачитують настанову: «Заборонено користуватися будь-якими посібниками, книжками, папером, олівцями, лінійкою, плеєрами, маркерами, мобільними телефонами».

По закінченні видають ключі з правильними відповідями. Дивно, та центри незалежного оцінювання, які вперше проводитимуть такий серйозний іспит для країни, самі потренуватися не захотіли. Пробне тестування діє за принципом самообслуговування: сам написав, сам перевірив. Незважаючи на це, нині їх складає кожен другий з усіх зареєстрованих. Утім, то не єдиний спосіб підготуватися. Вправи, максимально наближені до квітневих, вже розміщені на сайті Міносвіти. А от справжні завдання тримаються у таємниці. У тому, що її вдасться зберегти, у міністерстві не сумніваються. Ті тести, що вже з’явилися на відомому книжковому ринку, радять не купувати.

— За той зміст тестів, які продаються на Петрівці, ми не відповідаємо, — каже директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. — Я знаю, що на деяких з них навіть стоїть гриф — рекомендовано МОН. Ми вже перебуваємо у стадії судового процесу з деякими видавництвами і будемо відстоювати своє право на інтелектуальну власність.

Він попереджає, реєстрація і знання — ще не перепустка до незалежного тестування. До 17 квітня усім без винятку мають надіслати запрошення. Без нього навіть на шкільний поріг не пустять.

— Якщо хтось до 17 квітня з якихось причин запрошення не отримає, потрібно негайно вийти на контакт із нами, — каже І. Лікарчук.

Тим часом головний освітянин країни Іван Вакарчук занепокоєний іншим: п’ята частина учнів не знає державної мови. У цьому міністра переконали заяви на тестування. Зокрема, 18% складатимуть тести російською.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.