Ранкове засідання 19 березня

Порядок денний учорашнього пленарного засідання був сформований виключно з питань, які запропонувала опозиція. Тож уперше в історії країни відбувся день опозиції. «Це хороша практика, і її варто зафіксувати у регламенті», — наголосив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк.

Ранкове засідання 19 березня

Про те, що парламентський мир може виявитися коротким, засвідчила перша ж заява, виголошена з парламентської трибуни. Інна Богословська (Партія регіонів) повідомила, що у вівторок відбулася спроба захоплення Харківської міської ради, а на міського голову було вчинено навмисний наїзд автомобілем. За її словами, правоохоронні органи виконували політичне замовлення. Тож Партія регіонів вимагала викликати сьогодні до парламенту на 10-ту ранку генерального прокурора та голову СБУ для звіту щодо ситуації в Харкові. Крім того, депутат повідомила, що Партія регіонів вимагає звільнення голови СБУ в Харківській області, а також закриття усіх кримінальних справ проти керівництва міської ради. Якщо ці вимоги не будуть виконані, то Партія регіонів вдасться до радикальних дій, наголосила Інна Богословська. Про позицію Партії регіонів яскраво свідчили і плакати з написами: «КГБ —СБУ, руки прочь от местных советов!», «Ежов, Берия, Наливайченко!», «СБУ — оружие политического террора!».

Утім, депутати не підтримали ініціативу опозиціонерів, «за» проголосувало лише 224 обранці. Бажаного для Партії регіонів результату не дав і заклик Голови Верховної Ради підтримати вимогу опозиції: «за» — 222 голоси. Фракції БЮТ і «НУ—НС» не дали жодного голосу.

Дискусію у сесійній залі викликала й пропозиція Олександра Лавриновича (Партія регіонів) включити до сьогоднішнього порядку денного питання про перегляд тендерного законодавства.

— Тендерна палата діє виключно в межах закону, —заявив комуніст Олександр Ткаченко. Тож розглядати цей законопроект, на думку парламентарія, немає потреби. Натомість, він запропонував розглянути законопроект про державні закупівлі, який парламент ухвалив нещодавно у першому читанні. Ця пропозиція викликала у сесійній залі хвилю обурення. Більше того, В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») зазначив, що його фракцію насамперед хвилює розгляд двох резонансних питань: скасування депутатської недоторканності та перегляд тендерного законодавства. «До тих пір, доки не буде вирішено ці питання, розгляд інших законопроектів нас не цікавить», — наголосив він. Тож ймовірно, ці питання розглядатимуться вже сьогодні.

Водночас сесія розглянула два альтернативні законопроекти про всеукраїнський референдум — народних депутатів Олександра Лавриновича (ПР) та Юрія Ключковського («НУ—НС»). Однак, зокрема, через відсутність висновків науково-експертного управління та профільних комітетів, обидва законопроекти не дістали підтримки. Опозиційний законопроект отримав 221 голос, а інший — 38. Пропозицію відправити документи на повторне перше читання підтримало лише 220 народних депутатів. А опублікувати проекти документів у парламентській газеті «Голос України» — лише 29. Таким чином, обидва законопроекти відхилено.

Невдача спіткала й інші законопроекти. Зокрема, депутати відхили зміни до деяких законодавчих актів, зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, а також зміни до деяких законів. Водночас народні обранці підтримали в першому читанні зміни до Закону «Про податок з доходів фізичних осіб» (щодо неоподаткування безкоштовно наданого вугілля), запропоновані народним депутатом Віктором Турмановим, та перенесли на наступний пленарний тиждень розгляд Трудового кодексу та закону про соціальний діалог.

На ранковому засіданні депутати привітали з днем народження Артема Пшонку та Руслана Лук’янчука. А також вшанували пам’ять загиблого в Косово миротворця Ігоря Кіналя.