Вечірнє засідання 18 березня

Підтримку в 228 голосів отримав винесений на розгляд проект постанови про порядок виконання окремих положень Закону України «Про статус народного депутата України». Йдеться про порядок надання вихідної матеріальної допомоги до наступного працевлаштування народних депутатів, які не потраплять до Верховної Ради наступного скликання. Доповідач, голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Олександр Єфремов, особливо не вдавався у подробиці проекту. Однак зазначив, що додаткових коштів для фінансового забезпечення виконання постанови виділяти не доведеться.

Наступне питання, щодо внесення змін до Закону «Про рекламу» (щодо заборони реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв), набрало рекордну кількість голосів: «за» — 425. Утрималися тільки троє депутатів. Варто зазначити, що цей законопроект розглядався в другому читанні.

Найжвавіше обговорення викликали два останні законопроекти: «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Обидва законопроекти вносилися на розгляд Президентом і обидва викликали в сесійному залі неоднозначну реакцію. Доповідач, перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак, назвав цілий ряд нових положень. Вони, зокрема, розширюють повноваження голів місцевих адміністрацій, роблять їх більш незалежним від органів місцевого самоврядування. Залишається тільки відповідальність у частині делегованих повноважень. При цьому голови держадміністрацій отримують право вимагати відміни рішень органів місцевого самоврядування через суди. Під час обговорення домінувала думка про необхідність впорядкування діяльності місцевих держадміністрацій. Особливо це стосувалося проблем кадрового забезпечення. Водночас окремі депутати закликали до ревізії минулих посадових призначень, а також побачили у запропонованому законопроекті загрозу суттєвого збільшення президентського впливу. Як зазначив член фракції Партії регіонів Тарас Чорновіл, «матимемо касту «удільних князьків», які будуть підконтрольні тільки Президентові».

Другий законопроект, на думку багатьох виступаючих, значно звужує можливості місцевого самоврядування і не зовсім відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування, яку підтримала й Україна. Народний депутат Ярослав Сухий був категоричний в оцінці запропонованих законопроектів: «Те, що відбувається, — абсурд. А цими законопроектами ми створюємо ще більший абсурд. З ким буде вирішувати голова адміністрації нагальні проблеми? З секретаріатом Президента?»

На підтримку законопроектів виступив Юрій Ключковський, зазначивши, що чинний закон дає можливість вирішення двох великих проблем місцевого самоврядування: прийняття рішень поза межами повноважень і невиконання рішень суду, що набули законної сили. «Я не бачу тут обмеження місцевого самоврядування», — зазначив і Юрій Кармазін.

А от член фракції БЮТ Володимир Яворівський стосовно останнього законопроекту заявив: «Цей закон не розв’яже тих проблем, які є в місцевому самоврядуванні». Категорично проти виступили комуністи. За словами лідера фракції КПУ Петра Симоненка, «руйнується політична реформа і йде посилення впливу Президента».

Однак усі ці позиції не стали на заваді прийняттю на завершення вечірнього засідання обох законопроектів у першому читанні.