У Харкові почалася генеральна репетиція сценарію із знищення в Україні місцевого самоврядування за допомогою СБУ й бійців спецпідрозділів. Про це заявив народний депутат України Дмитро Святаш під час захоплення будинку міськради співробітниками спецслужб й озброєними людьми у масках.

Хроніка вечора минулого вівторка в Харкові нагадувала, скоріше спецоперацію штурму палацу президента якої-небудь острівної держави, ніж дії правоохоронних органів у країні, яка прагне ввійти до цивілізованого європейського співтовариства. Принаймні новітня історія України дотепер не знала таких аналогів.

Близько 17.00 відбувається збройне захоплення приміщення Харківської міської ради, яка розташована, до речі, за іронією долі, на площі Конституції. Операцію очолюють співробітники СБУ. Всі входи й виходи в будинок блокують люди в масках і страхаючій уніформі. Нікого не випускають і не впускають, у тому числі й журналістів. Кілька десятків бійців спецпідрозділу вторгаються в приміщення й перекривають у ньому вільний рух. Прес-службі міськради вдається знайти не заблокований «чорний хід» і провести журналістів у будинок ради.

За офіційною версією, операція проводиться з метою безперешкодного проникнення в приміщення міськвиконкому співробітників СБУ для виймання необхідних документів у рамках порушеної напередодні кримінальної справи за нібито фінансовими розтратами в особливо великих розмірах. За версією керівництва міськради, це лише початок широкомасштабної добре спланованої операції з дискредитації міського голови й депутатського корпусу для мотивації дострокових виборів. Попереду, за словами міського голови, ще будуть обшуки в кабінетах і домівках депутатів і чиновників, масові виклики на допити тощо.

Співробітників спецслужб, як стає очевидним, справді цікавлять документи. Вони скидають у мішки папери бухгалтерії й особові справи службовців міськвиконкому у відділі кадрів. Керівники відділів міськвиконкому в шоці — нічого подібного за десятиліття роботи не бачили. Водночас з’являється постанова суду про зупинення всіх слідчих дій. Однак люди в масках не реагують на документ і прориваються з мішками крізь юрбу журналістів і працівників міськвиконкому назовні. Дорогу автомобілю «Хонда» перекривають харківський міський голова М. Добкін і народний депутат Д. Святаш. Останній стоїть перед машиною з розгорнутим посвідченням народного депутата України. Водій тисне на повний газ. Люди мало не опиняються під колесами. Дмитро Святаш заявляє про замах на життя народного депутата й пише відповідну заяву на ім’я Генерального прокурора України.

Коментуючи все те, що відбувається в міськвиконкомі, міський голова Михайло Добкін заявляє, що відтепер у Харкові немає СБУ, є КДБ.

— Після офіційного оголошення постанови суду Київського району м. Харкова співробітники СБУ відмовилися його виконувати. Ці люди силовим методом винесли із цього будинку документи, без опису, без належного оформлення. Що вони винесли, що вони кинули в ці мішки — ми не знаємо. Я проситиму, щоб цей відеоматеріал показали на засіданні в парламенті, щоб всі громадяни нашої держави побачили, що діється в місті Харкові. Тому що все, що відбувається, — це звичайний фарс. Була порушена кримінальна справа, у рамках якої в СБУ не було нічого для того, щоб хоч якось виправдати свої дії. От тому й був санкціонований цей свавільний обшук з вилученням документів.

Міський голова також зазначив, що єдиним документом, яким сьогодні оперує СБУ в кримінальній справі, є акт КРУ, в якому йдеться про те, що протягом тривалого періоду, з 1996 року, співробітникам міської влади виплачувалася так звана муніципальна надбавка. Це близько 10 відсотків до окладу для того, щоб хоч якось підвищити злидарську зарплату службовцям. «От це і є масові розкрадання в особливо великих розмірах, які організувала міська влада».

Незважаючи на постанову Київського районного суду м. Харкова про зупинення слідчих дій управлінням СБУ в Харківській області в будинку Харківської міськради, представники управління СБУ в Харківській області винесли з будинку міськвиконкому мішки з вилученими документами в бухгалтерії, але чомусь покидали упаковані особові справи службовців виконкому.

За словами Д. Святаша, фракція Партії регіонів у парламенті вимагатиме «на килим» в. о. начальника СБУ Валентина Наливайченка з поясненнями дій його підлеглих, а також домагатися звільнення начальника управління СБУ в Харківській області Андрія Мухатаєва. У цей час готується проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування діяльності СБУ в Харкові. За інформацією іншого депутата Дмитра Шенцева, найімовірніше, що комісію очолить Володимир Сивкович, у минулому сам співробітник спецслужб.

Харківські події — це спроба змінити існуючі взаємини між місцевою владою й державними органами влади. Конституція, ухвалена ще 1996 року, і Хартія місцевого самоврядування, яка була прийнята парламентом рівно через рік після Конституції, однозначно закріпили права територіальних громад — визначили їх права обирати депутатів і міських голів. Спроби посадити на престол у Харкові людину, котра влаштовуватиме Київ або Львів, Донецьк, або... родину Президента, або голову облдержадміністрації, приречені на провал, вважають у Харкові. А спроби використовувати для досягнення цієї мети спецслужби — не що інше, як правове свавілля. За словами депутата І. Богословської, якщо це питання не буде винесено на розгляд Верховної Ради, то Партія регіонів залишає за собою право на радикальні дії.

Коли верстався номер

На площі Свободи у Харкові триває пікет прихильників Партії регіонів (на знімку). Харківське обласне відділення Партії регіонів розцінює силове захоплення міської ради як антиконституційні дії, вимагає покарання винних і направляє делегацію депутатів у Київ для роз’яснення ситуації щодо незаконних дій СБУ в Харківській області. Депутати також мають намір пікетувати приміщення СБУ, поки винних не буде покарано. У цей час також іде сесія облради, на якій депутати також вимагають заслухати генерала УСБУ А. Мухатаєва.

Харків.