Петро ЦИБЕНКО (КПУ):

— Не називайте його так високо — день опозиції у Верховній Раді. Смішно, коли говорять про якийсь день. У середу парламент працює до 14-ї години. За цей час можна розглянути два-три законопроекти. Я брав участь у погоджувальній раді, де обговорювалося це питання. І пропонував проводити день опозиції в інший день, скажімо, у вівторок. Тобто йдеться не про день, а якісь години опозиції. Але при цьому буде заявлено, дивіться, які ми демократи, як ми піклуємося про наших опонентів. Власне кажучи, ідея — гарна, інша річ, що вона знівечена до невпізнання.

Ганна ГЕРМАН (Партія регіонів):

— Під час голосувань за законопроекти коаліція не дала жодного голосу. Вважаю, що це демонстрація слабких людей, коли у день опозиції коаліція не голосує. Адже сильні люди згуртовуються навколо тих законопроектів, які дають добро країні. Опозиція працює не лише цих півдня, а дає законопроекти і впливає на ситуацію щодня. І те, що вона має ще півдня окремо, дуже добре. Хоча я сподівалася, що коаліція займе більш шляхетну позицію. Хоча тоді б це була інша коаліція.

Олег ЛЯШКО (БЮТ):

— Це лише перша спроба, адже зміни до Регламенту не внесено. Гадаю, нічого страшного немає в тому, щоб опозиція мала можливість один день на сесійний тиждень ставити на розгляд свої законопроекти. Але зверніть увагу на порядок денний. Там є і законопроекти від депутатів більшості, які взаємопов’язані з опозиційними. Насправді, на мою думку, і опозиція, і коаліція повинні мати рівні права і можливості.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (Блок Литвина):

— Мене цікавить, яким правовим актом визначено, що середа — це день опозиції. Вважаю, що це має певні позитиви, але негативів більше. Апріорі законодавчий процес в парламенті політизується. Парламент виконує три основні місії: законотворчу, представницьку і політичну. Пов’язувати законотворчу місію з політичною — це шлях в нікуди. Мені здається, що парламент має працювати як єдиний законодавчий орган. Якщо приймається важливий законопроект, то до чого тут політична приналежність? До чого тут коаліція чи опозиція? Він потрібен людям, яким, можливо, начхати на партії. Тому, на мій погляд, такі дні роботи не потрібні.

Юрій КАРМАЗІН («НУ—НС»):

Вважаю, що все має бути ефективно і відповідно до Регламенту. Цей день у Регламенті не передбачено. До того ж порядок денний абсолютно не підготовлений, бо ставити на розгляд питання, з яких не роздані матеріали, це порушення прав депутатів. Тобто ми хочемо запобігти одному порушенню, але порушуємо права всіх депутатів. Це істотно впливає на законодавчий процес. Тож опозиція показала свою повну неспроможність навіть сформувати порядок денний.