На столі у народного артиста України, художнього керівника Донецького академічного театру опери та балету Вадима Писарєва стоїть годинник із вбудованими в корпус камінцями. В цьому робочому кабінеті каміння — не просто прикраса, а джерело позитивної енергії. Мій співрозмовник упевнений: з допомогою мінералів можна лікувати хвороби, відновлювати сили і навіть посилювати інтуїцію. Керівник донецької опери прагне бути в гармонії з природою: це допомагає в житті.

— Вадиме Яковичу, що підштовхнуло вас збирати і вивчати каміння?

— Якось під час відрядження до Філадельфії натрапив на магазин під назвою «Spіrіt world» (у перекладі — «Духовний світ»). Магазин тримають двоє росіян-емігрантів. У перший день я зайшов туди опівдні, а вийшов — о дев’ятій вечора, так мені було все цікаво. Власник, він же — продавець, — розповідав про кожен камінь цілі історії. Перед від’їздом вирішив: заскочу на хвилинку, куплю зразки, які мені сподобалися — і все, часу немає. А продавець каже: «Хочеш, спустимося донизу, покажу тобі каміння, яке я не виставляю?» І я знову провів у магазині дев’ять годин. Ледь на літак устиг. У багажі віз дві важкі валізи, повні каміння. Відтоді мені відкрився цілий світ.

— У будь-якій ятці, де продають намисто та інші сувеніри із напівдорогоцінного каміння, розкажуть, як дібрати мінерал за знаком Зодіаку. Наскільки це «працює»?

Це дуже примітивно, грубо: лютий — аметист, червень — смарагд і т. д. Насправді на кожен день місячного календаря людині потрібне своє каміння. Один камінь у конкретний день має силу, інший — не має. І за сонячним календарем є свій камінь. Це наче оберіг на день. Ось дивіться (співрозмовник дістає з кишені кілька кристалів. — Авт.), це мій набір для сьогоднішнього дня. Корали, річковий японський камінь, аметист. Морські та річкові камінці дуже корисні, тому що вода — це стихія, вона робить каміння енергетично сильними. Послухайте, який звук виходить, коли перемішувати їх у руці. Слухати такий звук — теж добре для людини.

Коли щось болить, правильно заряджений камінь зцілює. Із рожевим кварцем добре медитувати. Чорний обсидіан охороняє від негативної енергії, від недоброго ока. Своїм друзям допомагаю знайти підходящий камінь. Наприклад, у мого знайомого була тріщина в хребті. Я йому подарував сардонікс, який допомагає зрощувати кістки. Друг п’є структуровану воду з цим камінням, і слава Богу, тріщина зникає.

— Як саме треба лікуватися кристалами: кидати в воду, прикладати до хворого місця, тримати в руках?

— Я спочатку очищаю каміння, принесене додому. Адже його могла зробити погана людина, воно може бути негативно заряджене. Тут ціла процедура. Ви повинні закопати мінерал у сіль на добу або тримати в солоній чи проточній воді хоча б 15 хвилин. Потім це каміння треба підзаряджати: від Сонця, від Місяця. Не просто купив — і все. Треба з ним працювати, щоб потім воно працювало на вас.

Коли просто дивитеся на камінь, вся енергія іде мимо. А ви повинні відчути, налаштувати свій організм. І коли житимете в гармонії з камінням і водою, ви не захворієте. Тому що у вас буде сильний імунітет. Покладіть на три години в чисту воду малахіт, і потім цю воду питимете від усіх хвороб. Так само з іншими кристалами. Вода має пам’ять, сприймає позитивну інформацію і стає іншою. А потім інформацію передає вам. І взагалі скажу так: немає поганих каменів, бувають погано заряджені. Навіть бруківка, через яку ви перечепилися, може мати дуже сильну енергію. Якщо вам сподобався звичайнісінький камінь, якщо ви його «відчуваєте», візьміть додому — і знахідка принесе щастя.

— Скільки експонатів налічує ваша колекція?

— Дуже багато. Але це не просто колекція, вони ж у мене по всій кімнаті розставлені. Тут я використовував знання із фен-шуй. Блакитний опал — на північ, це вода. В центрі будинку повинен лежати перидот, камінь вулканічного походження. Схід — гагат («чорний бурштин»), це дерево. І на заході — малахіт (метал). Тоді у вас ітиме правильний розподіл енергії по всьому будинку.

І я відчуваю, це діє! Вдома я відпочиваю. Навіть у житті все по-іншому складається. Різні кристалики, які згладжують кути, і всередині, і зовні, захищають від негативної енергії. Для людини це дуже важливо. Особливо для тієї, яка багато працює і повинна швидко розслабитися, відновити сили вдома.

Є серед моїх каменів справді унікальні. Наприклад, блакитне тигрове око. Або величезний кристал аметиста, придбаний у Філадельфії. Він такий багатий і різноманітний, весь час змінює кольори: на сонці і в місячному сяйві виглядає зовсім по-різному. Дуже заспокоює. А ще після того, як я цей аметист поставив біля ліжка, помітив, що почав запам’ятовувати сни. Адже кожен сон, якщо замислитися, має певне значення.

— Знаю, ви — великий знавець меду. Який ваш улюблений сорт?

— Люблю, щоб мед був із кислинкою. Нещодавно Віктор Петрович Кривошеєв, колишній міський голова Краматорська, пригощав мене медом із осоту, ледь не кислим. Допомагає при застуді, нежиті, кашлі. Обирайте той, який вам подобається: мед із Великоанадольського лісу, із Хомутівського степу, зі Святогірська, із Криму... Смак залежатиме від бджоляра і від місцевості. «Правильний» мед повинен бути рівномірного кольору. А взагалі я люблю різні сорти. Навіть із соняшника, який вважається начебто медом другого сорту. Мед — велике мистецтво. А від себе додам, що коли б людство жило за законами бджіл, тоді, можливо, на землі настав комунізм, про який колись мріялося...

— Які ще секрети здорового способу життя ви маєте?

— П’ю структуровану воду. Адже людське тіло на 90 відсотків складається із води. Не замінюйте її кавою чи чаєм. Якщо конкретно, то схема така. Беру звичайну очищену питну воду в бутлях. Кидаю туди кремній і срібло. У мене дві царські монети, із дуже якісного срібла. Настоюю тиждень. Потім цю воду заморожую і п’ю розморожену. Взагалі відмовився від чаю, кави і соків, тому що там використовується кип’ячена вода. Повірте, нічого не втратив. До речі, помітив, що перестав набирати вагу.

Ще є у мене спеціальна банка з водою, куди кидаю шунгіт. Іноді використовую магніти. Добре виставляти воду на повний Місяць на підвіконня: тоді вона заряджатиметься ще й місячним світлом. До неї ставлюся, як до дитини, дуже тремтливо. Як можна її пропускати через електрострум? Адже вона жива, все відчуває.

Я навіть у Парижі записався до організації зі збереження чистої води на планеті. Хочеться ділитися з людьми своїми знаннями, щоб це приносило користь, щоб вони жили в гармонії. Щоб не засмічували голови телевізором, по якому немає чого дивитися. У вас буде інше життя. Ви отримуватимете задоволення, дивлячись на сонце. Зустрічатимете весну, як належить. У нас роблять бізнес, гроші й навіть не помічають, що прийшла весна. А людина не для того народжується, щоб заробляти гроші. Вона повинна прикрасити життя і піти з цим. Мабуть, тому я і все життя присвятив балету, щоб створювати прекрасне. Не можу без цього.

— Ви збираєтеся у відрядження до Пермі. Вже приготували дві валізи для уральського каміння?

— Яких дві? Чотири!

Розмовляла Ліна КУЩ.

Фото автора.