Повернути славу колишньої Миньковецької держави, що виникла в 1795 році в межах Російської імперії та проіснувала понад 30 літ на землях Дунаєвецького та Новоушицького районів Хмельниччини, узявся Ігор Скальський. Він — президент Львівського ТзОВ «Техарт», що займається лазерними шоу.

Скальський з однодумцями оголосили про проведення нового етнокультурного фестивалю, а місцем для цього обрали околиці села Отрокова, де була літня резиденція володаря Миньковецької держави, графа Ігнація Мархоцького. Нагадаємо, що ця держава мала свою конституцію, суд, парламент, друкувала власні банкноти і торгувала з Європою.

Отроківський осідок великого реформатора, котрий дав селянам волю за 60 років до скасування кріпаччини, нині ще занедбаний. Ігор Скальський планує відновити замок, розмістити тут офіс оргкомітету фестивалю та невеликий готель.

Тут збереглася тріумфальна арка й так звана «грота» — рукотворна печера із залишками культової святині. Мархоцький шанував богів давнього Риму. Щороку громадяни держави відзначали свято Церери — богині родючості. Припадало воно на пору обжинків, отож було святом урожаю.

На етнофестивалі в Отрокові хочуть відтворити театралізоване дійство з Церерою, доповнити його конкурсами авторської пісні, турнірами гумористів, лицарськими поєдинками, виступами етногуртів, лазерним шоу, феєрверками, змаганням позашляховиків та парапланеристів. У будівлі млина в заснованому Мархоцьким селі Притулівка звучатиме електронна музика. Ігор Скальський хоче встановити символічний пам’ятник володарю-вільнолюбцю та копії межових знаків, що відділяли колись територію «царства Миньковецького од царства Російського». Мальовнича природа Отрокова, Притулівки, Миньковець та інших сіл дивовижної держави стане справжнім відкриттям для всіх, хто приїде на триденне свято. Долучитися до участі в ньому можна, зареєструвавшись на сайті фестивалю www. otrokіv. org, що з’явився цими днями в Інтернет-мережі.

Наша газета ще в 2003 році (публікація «Візьміть візу до Миньковець») порушувала питання про відродження «Миньковецької держави», відомої в Європі і незаслужено забутої. Й потім «Голос України» привертав увагу до цієї теми, а минулої осені взяв активну участь у відзначенні 600-ліття першої згадки про Миньківці. Ми вітаємо ініціативу Ігоря Скальського. Сподіваємося, що фестиваль допоможе становленню сільських громад колишньої Миньковецької держави (сіл у ній було понад 30), дасть змогу створити нові робочі місця. Побільше б таких «віз» в українську глибинку брали наші бізнесмени!

Хмельницька область.

На знімку: гравюра Яна Грейма — Отроківський замок Мархоцького.