Навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України (ДПСУ), що розташований в Оршанці, —свого роду єдиний у державі.

— Нині в нашому Центрі немає жодного солдата строкової служби, — поінформував перший заступник голови Держприкордонслужби України, директор департаменту по роботі з особовим складом генерал-полковник Михайло Коваль. — У цьому році розпочато повний перехід на підготовку військовослужбовців за контрактами. Крім випуску молодших спеціалістів, які пройдуть базовий шестимісячний курс підготовки, Центр щороку навчатиме 200 кінологів, здійснюватимемо перепідготовку спеціалістів, котрі нині несуть службу на кордоні.

Михайло Коваль розповів, що перехід на європейські стандарти підготовки прикордонників здійснюється завдяки допомозі міжнародних організацій.

Протягом останніх шести років українські прикордонники мали змогу стажуватися у своїх американських колег у штаті Джорджія. У зв’язку з підготовкою до чемпіонату Європи з футболу 2012 року постійними стали ділові та навчальні контакти з прикордонними службами Польщі, Угорщини, Німеччини, Франції, Туреччини.

Щойно завершено дворічний проект за участі Європейської комісії, Держдепартаменту США та Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. На перебудову приміщень і впорядкування території Центру зарубіжні партнери виділили 4 мільйони 341 тисячу євро. Понад 2 мільйони євро витрачено на реконструкцію гуртожитку для проживання військовослужбовців-контрактників. Ще на 282 тисячі євро передано найсучаснішого устаткування та обладнання. Військовослужбовці мають тепер доступ до всесвітньої мережі Інтернет, що є ключовим аспектом у процесі наближення Держприкордонслужби до європейських та шенгенських стандартів. Тож, крім того, що приміщення Центру розташовані у мальовничому сосновому лісі за 15 кілометрів від Черкас, останнім часом він ще й невпізнанно змінився. Як ззовні, так і всередині. Навкруг стройового плацу — акуратні газони, рівні ряди молодих ялин. У холах і коридорах гуртожитку — ідеальна чистота, у житлових кімнатах — комфорт із усіма побутовими вигодами. Поруч — спортивний зал із найновішими комплексами для тренувань, комп’ютерний клас, їдальня, схожа на першокласний ресторан. Усі ці перетворення у Центрі здійснено завдяки реалізації міжнародного проекту «Посилення системи управління кадрами ДПСУ — HUREMAS».

Нещодавно, під час відвідин Оршанця Президентом України Віктором Ющенком, голова Держприкордонслужби Микола Литвин підписав зі своїми зарубіжними партнерами меморандум про другий етап проекту співробітництва щодо посилення системи управління персоналом ДПСУ. У рамках програми співпраці заплановано здійснити 20 різноманітних проектів, спрямованих на технічну модернізацію, реформування української прикордонної служби, на подолання проявів корупції та інших правопорушень.

Реалізація проектів допоможе перетворити прикордонну службу до 2015 року з напіввійськової організації в державний правоохоронний орган європейського зразка. Все це, безумовно, сприятиме підвищенню міжнародної репутації нашої держави, створюватиме новий позитивний імідж України.

Черкаська область.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.