А протягом другої сесії планують розглянути ще 400 законопроектів

Учора Верховна Рада у першому читанні ухвалила проект закону «Про Кабінет Міністрів України». «За» проголосували 246 народних депутатів, з яких 20 — від фракції Блоку Литвина. Не підтримали комуністи і регіонали. Крім того, 246 парламентаріїв проголосували проект постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови («за» проголосували 155 народних обранців із БЮТ, 59 — із фракції «НУ—НС», 26 — КПУ і 6 — із Блоку Литвина). Вибори призначено на останню неділю 70-денного терміну від дня набрання чинності згаданою постановою.

До того ж парламент ухвалив постанову «Про порядок денний другої сесії Верховної Ради». Так, Верховна Рада протягом другої сесії планує розглянути понад 400 законопроектів. Зокрема, внести зміни до закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та інших органів місцевого самоврядування, внести зміни до законодавства про діяльність політичних партій, у новій редакції ухвалити закон про Кабінет Міністрів. До розгляду також заплановано проект постанови про створення Міністерства сільськогосподарського машинобудування та відновлення Державного комітету України із земельних ресурсів, законопроекти щодо всеукраїнського референдуму.

На розгляд Верховної Ради було винесено два законопроекти про Кабінет Міністрів України. Один із них — президентський, представив перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак. За його словами, законопроект передбачає, що міністр оборони та міністр закордонних справ призначаються на посади Верховною Радою виключно за поданням Президента.

О. Шлапак також сказав, що передбачається запровадити механізм представлення кандидатури на посаду Прем’єр-міністра і Програми діяльності Кабінету Міністрів. Документом передбачено, що схвалення цієї програми здійснюється одночасно з призначенням Прем’єр-міністра України. До того ж Програма діяльності уряду повинна базуватися на узгоджених політичних позиціях і програмних завданнях коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді. О. Шлапак наголосив, що, згідно із законопроектом, Президент має право внести до Верховної Ради пропозицію щодо розгляду питання про відповідальність Кабінету Міністрів.

У преамбулі запропонованого закону відзначено цілу низку нових суттєвих положень, котрі, як зазначив народний депутат Юрій Кармазін, однозначно зменшують кількість антиконституційних норм, що мали місце у чинному законі. Він, як автор ще одного законопроекту про Кабмін, закликав підтримати саме президентський законопроект. З ним не погодилися регіонали і комуністи. Так, Олександр Лавринович зазначив, що даний законопроект спрямований «на певну ревізію широких повноважень Президента».

Група народних депутатів від коаліції, зокрема лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, наполягали на необхідності голосування даного законопроекту одразу і в другому читанні, і в цілому. Однак Арсеній Яценюк відмовився це робити, посилаючись на норму Регламенту. Не можна позбавити жодного народного депутата права вносити поправки до законопроекту, прийнятого в першому читанні, пояснив глава парламенту.

Жваву дискусію в залі викликала інформація тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин порушень Конституції та законів посадовими особами Київської міської ради.

Інформація щодо зловживань у Київський міській раді, за словами Миколи Томенка, підтверджена документами ДержКРУ, Держкомзему, Мінекономіки та іншими державними і контролюючими органами. Для прикладу, тільки згідно з одним із рішень Київради для 18 кооперативів, засновниками яких є чотири фізичні особи, було виділено 1700 гектарів землі. Як виявилося, дозволи надавали студентам, які писали відразу дві заяви — на виділення землі і на відмову від неї. Загалом сума оборудки оцінюється у 30 млрд. грн. За словами Миколи Томенка, фактично розроблено оригінальну київську програму приватизації, відповідно до якої, наприклад, банк «Хрещатик», який мав за попередньої влади 51 відсоток комунальної власності, за нинішньої має тільки 24.

Під час ранкової «розминки» лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко підтвердив єдність коаліції стосовно перевиборів міських голів Києва і Харкова. Мало того, він наголосив: на нових виборах має бути висунута єдина узгоджена кандидатура від демократичних сил.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження Василя Горбаля. А опісля було оголошено про створення міжфракційної депутатської групи «АнтиНАТО», яка відстоюватиме нейтралітет України.

Петро МЕЛЬНИК.

* * *

Перед початком пленарного засідання Прем’єр-міністр лідерка БЮТ Юлія Тимошенко на брифінгу для журналістів заявила: у разі неухвалення парламентом постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови фракція БЮТ покине сесійну залу і повернеться лише після ухвалення позитивного рішення. «Голосування по постанові щодо дострокових виборів у Києві — це буде випробування на міцність та індикатор того, що відбувається у парламенті», — заявила Ю. Тимошенко. За її словами, голосування щодо постанови про призначення дочасних виборів у Києві «продемонструє, хто в цьому залі куплений Л. Черновецьким». Лідерка БЮТ припустила, що деякі депутати пояснюватимуть свою відмову голосувати за призначення дочасних виборів столичного міського голови та депутатів Київради недосконалістю закону. Однак це, на її думку, буде лише привід: «Продажний політик завжди знайде пояснення». На запитання, чи може голосування щодо проведення дочасних виборів у Києві призвести до розколу коаліції, лідерка БЮТ заявила: «Це в жодному випадку не призведе до розколу коаліції».

Юліана ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.