На Тернопільщині ранніми зерновими вже засіяно понад 2,5 тисячі гектарів.

Посівна розпочалася наприкінці лютого, коли стояли погожі дні. Під ярі культури в області відведено більш як 460 тисяч гектарів, а загалом посівний клин становитиме 764 тисячі гектарів — на 60 тисяч більше, ніж торік. Фактично буде розорано всі придатні для рільництва землі. Порівняно з попередніми роками аграрії краще підготовлені до весняно-польових робіт. Якщо торік власними коштами їх проводили лише 17 сільгосппідприємств, то цього року — 251. Вони істотно поправили свої фінансові справи завдяки високим цінам на зернові, врожай яких на Тернопільщині торік видався пристойним. Слабші господарства, а таких 59 відсотків, мають змогу одержати кредити. Банки більше почали довіряти аграріям. Третині господарств товарними кредитами обіцяють допомогти переробні підприємства. І все-таки дефіцит коштів на посівну буде.

За попередніми оцінками, 109 мільйонів гривень — приблизно 20 відсотків від необхідного. Ймовірно, що їх покриє держава за рахунок дотацій, здешевлення кредитів тощо. Готова до весняно-польових робіт техніка, є достатньо мінеральних добрив. А ось нинішні ціни на пальне шокують аграріїв. Запаси зробили лише сильніші господарства. Усім їншїм доведеться заправляти техніку «з коліс».

Окрім зернових, аграрії цього року роблять ставку на ріпак. Торік він дав добрий зиск, тому під озимим ріпаком площі зросли більш як удвічі. Керівники області намагаються залучити інвесторів до будівництва заводу з його переробки на біодизельне пальне. Нині майже все насіння ріпаку йде на експорт. А ось ставлення до ще однієї технічної культури стає дедалі прохолоднішим: площі під цукровими буряками постійно скорочуються. Цього року ними планується засіяти лише 46 тисяч гектарів. Щоправда, зростає врожайність, завдяки чому торік зменшення посівних площ майже не позначилося на валових показниках. Одні цукрові заводи — Чортківський, Кременецький — нарощують потужності і збільшують посіви сировини, робота інших, передусім Бучацького і Борщівського, взагалі під знаком запитання.

На жаль, конкурувати на світовому ринку зможуть не всі цукроварні, а їх в області вісім, і селекційний відбір уже розпочався. Загалом перспективи аграрної Тернопільщини у зв’язку із можливим вступом України до СОТ сумні. За словами заступника голови облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку Петра Вовчука, сьогодні готові вийти на світовий ринок 10 відсотків сільгосппідприємств області. Складна ситуація у тваринництві, де в індивідуальних господарствах виробляється 90 відсотків молока і близько 80 — м’яса. До спорудження великотоварних молочних ферм намагаються залучити інвесторів, однак це справа не одного дня. Тепер ініціюється створення кооперативів із заготівлі молока та м’яса, передбачається виділити з місцевих бюджетів кошти для їхнього розвитку. Та навряд чи ці запізнілі напівзаходи вплинуть на конкурентоспроможність аграрного сектору області та її майбутнього взагалі, адже дві третини в економіці краю займають сільське господарство і переробна галузь.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.