Пекарі півострова вийшли з-під цінового контролю місцевого уряду, який вирішив припинити регулювати вартість хліба. Продукт № 1 тепер вилучено з переліку соціально значимих продовольчих товарів, і дешеві буханці блискавично зникли з прилавків.

Ще донедавна вартість головного продукту із борошна пшеничного вищого й першого сортів не повинна була перевищувати 1,65 грн. за кіло, із суміші борошна пшеничного першого й другого сортів — 1,6 грн./кг, із борошна другого сорту — 1,55 грн. за кілограм, із суміші житнього й пшеничного борошна — 1,4 грн. за кіло. До того ж максимальний рівень торговельної надбавки допускався не більш як 10 відсотків до оптової ціни виробника.

Тепер обмеження, що діяли протягом шести років, скасовано, щоправда, максимальний рівень рентабельності виробництва встановлюється в розмірі 5 відсотків від собівартості під час формування цін на хліб масових сортів, а торговельна надбавка на всі види хлібобулочних виробів не повинна перевищувати 10 відсотків — незалежно від кількості посередників.

Фахівці вважають, що ці заходи можуть стабілізувати ситуацію на хлібному ринку лише тимчасово. Щоб розв’язати проблему, державі необхідно, зокрема, стабілізувати ціну на борошно вищого сорту, яке за рік подорожчало на 40—60 відсотків. Нинішня ціна на пшеницю третього класу — 1300—1350 грн./т у господарствах. А з доставкою на переробне підприємство — 1400 грн. за тонну. До пшениці четвертого класу у переробників набагато менший інтерес.

Після нового року чимало переробників підвищили вартість послуг з переробки давального зерна в середньому на 12 — 15 відсотків. Звичайно, ще більше зросла ціна на борошно. До того ж на нього помітно збільшився попит. Так, борошно вищого сорту сьогодні коштує вже 2050 — 2100 грн./т, першого — 1800 грн./т. Хоча варто відзначити: запаси хлібних культур у Криму достатньо великі. Зокрема, тільки на елеваторах зберігається продовольчої пшениці 200 тис. т — це річна потреба півострова. Та ще в господарствах понад 40 тис. т. Більше половини цього обсягу належить державним структурам.

Попри це ціна на пшеницю не знижується. Адже собівартість зерна нинішнього врожаю очікується значно вищою за минулорічну через підвищення цін на пально-мастильні матеріали, добрива, засоби захисту рослин.