Заледве по два центнери зерна в середньому отримали торік за оренду землі власники наділів на Хмельниччині

Уже сьомий рік родини пенсіонерок-пайовиків Антоніни Андріївни Стрельчук та Валентини Миколаївни Качинської (на знімку) здають свою землю Довжоцькому спиртзаводу, що у Кам’янець-Подільському районі Хмельниччини. Бо задоволені й розрахунками, і тим, як обробляють їхні паї.

Підприємство справді має свій секрет. Щоб земля давала гарну віддачу, її підживлюють бардою, яка, по суті, є відходами виробництва. За кількістю внесеної речовини стежить агроном Микола Пілець. Тут треба бути уважним: надмір барди може спалити посіви, а невелика її кількість забезпечує високий врожай — понад 40 центнерів з гектара.

— Дбаємо про сортооновлення, репродуктивний склад, купуємо вже протруєне, готове до сівби насіння, — розповідає Микола Пілець. — У результаті добре нам, добре й людям.

Спиртзавод орендує паї у мешканців Довжка та Нагорян — усього 210 гектарів. Торік власники отримали по 4,2 центнера зерна — вдвічі більше, ніж середній показник на Хмельниччині. Не обходять на заводі й пайовиків із соціальної сфери, з якими інші взагалі донедавна прагнули ніяк не розраховуватися.

З багатьох агропідприємств району минулорічну плату за оренду паїв «витягували» аж до лютого 2008-го. Причому восени з приводу своєчасних розрахунків було чимало нарад та нагадувань. Влада таки домоглася, щоб господарники не забули і про борги попередніх років, каже начальник райуправління агропромислового комплексу Микола Рудичук. Середня оплата за земельну частку в районі становила 345 гривень.

Здавалося б, скільки там тієї плати, але знаходяться такі недобросовісні орендарі, що мало не волоком треба з них витягувати отой центнер-два зерна селянину, власнику паю. Бувало, новоявлені хазяї часто на словах роблять «додаток до договору»: «Перших два-три роки нічого вам не дам, бо тут треба багато вкласти. Ви згодні?». Куди діватися селянам, які зі сльозами на очах дивилися роками, як марнується земля, ледве діждалися хоч якогось господаря.

Фото автора.