Громадяни, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, мають право на отримання пенсії через інвалідність або ж перейти на пенсію за віком. Сьогодні разом з Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Києві спробуємо розібратися, яка ж пенсія краща.

Так, при настанні страхового випадку, а це нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, з настанням яких виникає право на отримання матеріального забезпечення, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відшкодовує працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я щомісячну страхову виплату та пенсію через інвалідність внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», якщо потерпілому одночасно із щомісячною страховою виплатою призначено пенсію через інвалідність у зв’язку з одним і тим самим нещасним випадком, їх сума не повинна перевищувати середньомісячний заробіток, який потерпілий мав до ушкодження здоров’я.

У разі якщо потерпілий замість пенсії через інвалідність внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання перейшов на пенсію за віком, то з дати переходу на інший вид пенсії щомісячна страхова виплата проводиться у розмірі без урахування суми пенсії через інвалідність. Наприклад:

Потерпілому встановлено ступінь втрати професійної працездатності 80%. Середньомісячна заробітна плата становить 404 грн.58 коп.(404,58 грн.* 80% : 100%) = 323,66 грн.

Розмір пенсії через інвалідність становить 150 грн.

Сума щомісячної страхової виплати та пенсії через інвалідність становить 473,66 грн.(323,66 грн. + 150 грн.), що перевищує середньомісячну заробітну плату на 69,08 грн. (473,66 грн. — 404,58 грн.).

Тому розмір щомісячної страхової виплати становить 254,58 грн. (323,66 грн. — 69,08 грн.)

Загальний дохід потерпілого до переходу на пенсію за віком — 404,58 грн. (254,58 грн.+ 150 грн. — пенсія через інвалідність).

Потерпілий з часом замість пенсії через інвалідність обрав інший вид пенсії. Тому загальний дохід потерпілого з дати переходу на пенсію за віком —1178,82 грн. (323,96 грн. (страхові виплати без врахування обмеження) + 854,86 грн. (пенсія за віком), що на 774,24 грн. більше його доходу до переходу на пенсію за віком.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія за віком значно перевищує розмір пенсії через інвалідність внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання. При цьому слід брати до уваги, що у разі переходу з пенсії через інвалідність на пенсію за віком, потерпілі можуть отримати більший розмір пенсії, при цьому буде збережено виплати на необхідні догляди, санаторно-курортне лікування, додаткове харчування, інші виплати на медичні та соціальні послуги, які передбачені висновком МСЕК.