Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 21-й тур.

«Харків» — «Таврія». 1:1. 1 500 глядачів. Арбітр —Шандор (Львів). Голи: Гунчак, 82 — Любенович, 5. Вилучено Зборовського («Таврія», 81, два попередження).

«Шахтар» — «Металіст». 4:1. 24 000 глядачів. Арбітр — Деревинський (Київ). Голи: Брандау, 37, Чигринський, 41, Фернандіньо, 72, Адріано, 90+4 — Девич, 16 (п). Вилучено Срну («Шахтар», 48, два попередження).

«Чорноморець» — «Закарпаття». 3:1. 7 500 глядачів. Арбітр — Іщенко (Київ). Голи: Мелло, 25, 42, Карицька, 45+1 — Бабич, 35.

«Карпати» — «Динамо». 1:2. 25 850 глядачів. Арбітр — Сіренко (Сімферополь). Голи: Ощипко, 1 — Шацьких, 17, Гіоане, 43.

«Кривбас» — «Металург» (Донецьк). 1:1. 4 000 глядачів. Арбітр — Орєхов (Київ). Голи: Бюлюкбаші, 59 — Гвозденкович, 71.

«Арсенал» — «Ворскла». 3:2. 5 000 глядачів. Арбітр —Абдула (Харків). Голи: Деметрадзе, 25, Селезньов, 77, 89 (п) — Чічіков, 19, Цуррі, 35 (п).

«Дніпро» — «Зоря». 1:0. 5 500 глядачів. Арбітр — Мосейчук (Чернівці). Гол: Коротецький, 14 (автогол).

«Металург» (Запоріжжя) — «Нафтовик-Укрнафта». 1:0. 7 000 глядачів. Арбітр — Шебек (Київ). Гол: Кабанов, 80. Вилучено Монахова («Нафтовик», 55, два попередження).

Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 13 м’ячів, Селезньов («Арсенал») — 11, Бангура («Динамо»), Косирін («Металург» Д), Девич («Металіст») — по 10.

З особливим інтересом очікували поєдинку в Донецьку між срібним і бронзовим призером попереднього чемпіонату. І тепер ці клуби не пасуть задніх. «Шахтар» — одноосібний лідер, «Металіст» продовжує боротьбу за призове місце. Але, на жаль, гострого протистояння не вийшло. Донеччани навіть у меншості мали величезну перевагу.

Хоча футболом те, що відбувалося на полі РСК «Олімпійський», важко назвати. Особливо це стосується другого тайму, коли суперники тільки те й робили, що порушували правила. Трелі свистка Олега Деревинського майже не припинялися. Арбітр у цій зустрічі справедливо показав 13 (!) жовтих карток і червону. Причому десять попереджень припали саме на другу половину.

Добре відомо, як важко грати динамівцям проти «Карпат». Львівських футболістів навіть не варто спеціально налаштовувати на безкомпромісну боротьбу проти іменитого суперника. Історія національних чемпіонатів знає чимало випадків, коли львів’яни добряче псували настрій біло-синім. Не став винятком і цей поєдинок.

— Дуже важко для нас почалася зустріч, — сказав наставник киян Юрій Сьомін, — бо вже на першій хвилині ми пропустили м’яча. Після цього досить довго шукали свою гру і, зрештою, таки вирівняли становище. А загалом ініціативою тривалий час не володів жодний із суперників. Хоча треба зізнатися, що ми програвали достатньо великі відрізки. На наші ворота був дуже великий тиск. Варто сказати, що львів’яни створили чимало моментів. З другого боку, я дуже вдячний моїм гравцям, що на такому важкому полі вони боролися, кидалися під удари, зробили все можливе, щоб зберегти рахунок. Ми свої три очки завоювали. Потрібно відзначити сильну гру «Карпат» — це був наш найважчий матч у сезоні.

Юрій Павлович цілком справедливо піддав критиці поле стадіону «Україна». Але воно, повірте, не найгірше. Те, що називають футбольним полем на «Металісті» в Харкові, можна побачити хіба у найстрашніших снах. На тому «болоті» добрим господарям лячно, пробачте, навіть собак вигулювати. Як можна на такі стадіони допускати нашу футбольну еліту? Це ж треба так не любити футбол, уболівіальників, гравців, щоб пропонувати їм отаке неподобство. То справжнісінька дискредитація справи.

На таку ганьбу особливо гостро реагуєш, коли згадуєш приклади іншого ставлення до своїх обов’язків. Чудові газони на РСК «Олімпійський» у Донецьку, на столичному стадіоні імені Валерія Лобановського. Це — приклад сумлінності, працьовитості, відповідальності, професіоналізму людей, котрим доручено важливу справу. На згаданих полях і підігрів включили вчасно, і агрономічні заходи провели достатні. Але так зобов’язані чинити в кожному клубі принаймні вищої ліги. У нас різні атестації проводять. А толку від цього, як бачимо, жодного...

На фото: Нейтралізувати гострого півоборонця «Металіста» Марко Девича (ліворуч), націленого на атакуючі дії, намагався донеччанин Дмитро Чигринський.

Фото з сайту ФК «Шахтар».