Миколаїв

Металурги — з прибутками,а комунальники — зі збитками

Понад шістдесят відсотків промислових підприємств області на початку року спрацювали з прибутками. Проте порівняно з відповідним періодом минулого року майже на 37 мільйонів зросли збитки на підприємствах машинобудівної галузі. А доходи в сумі близько 40 мільйонів гривень забезпечили підприємства металургійного виробництва та готових металевих виробів. Прибуток мали й ті, хто виробляє будівельні матеріали. Чимало прибуткових суб’єктів серед виробників харчових продуктів та напоїв, — 68,8 відсотка. Решта підприємств спрацювали з мінусом й одержали майже п’ятдесят мільйонів гривень збитків. Значною є частка таких господарств при виробництві та розподіленні електроенергії, газу і води (61,5 відсотка), в легкій промисловості (45).

Олена ІВАШКО.

ОДЕСА

Незабаром курсуватиме ще один пасажирський вагон для інвалідів

На Одеській залізниці з’явився другий вагон для пасажирів-інвалідів. Незабаром він курсуватиме у складі фірмового потяга «Чорноморець» за маршрутом Одеса—Київ. У вагоні встановлено спеціальні підйомники для інвалідних візків, а ширина тамбура й дверей розрахована для користування ними пасажирами з обмеженими фізичними можливостями. У вагоні 26 місць, з яких шість купе по чотири місця й одне купе для пасажира-інваліда й того, хто його супроводжує. Для цих людей встановлено душова кабіна, вакуумний туалет і окремий клозет для інвалідів. Пасажири вже оцінили переваги й комфорт спецвагона, що курсує на маршруті Одеса—Дніпропетровськ.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Тернопіль

Нові тарифи застаріли на момент їх введення

З 12 березня мешканці Тернополя почали платити більше за тепло і гарячу воду. Тарифи зросли в середньому на 18 відсотків, але керівники комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» вважають, що на момент їх введення вони вже застаріли, оскільки не було враховано кількаразове підвищення у цьому році мінімальної зарплати, а також зростання цін на газ, що планується після закінчення опалювального сезону. Ймовірно, що до початку нового опалювального сезону тарифи доведеться піднімати ще раз. Чи будуть споживачі активніше платити за новими розцінками, сказати важко, адже за старими вони мають мільйонні борги. Тернопільські теплоенергетики, у свою чергу, заборгували постачальникам газу 21 мільйон гривень, з них більш як 7 мільйонів — уже цього року.

Любов ЛЕВИЦЬКА.