Сьогодні сесійний день розпочнеться зі щорічного послання Президента України. Про це повідомив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк під час учорашньої наради лідерів депутатських фракцій і керівників парламентських комітетів. Після цього судді Конституційного Суду та члени Вищої ради юстиції складуть присягу.

Найрезонанснішим питанням на погоджувальній раді була постанова фракції БЮТ щодо проведення дострокових виборів у Києві. «Як киянин, я виступаю за проведення дострокових виборів, а як Голова Верховної Ради вимагаю це зробити в межах і в спосіб, визначені Конституцією України, — заявив Арсеній Яценюк. Однак, він зазначив, що це питання має обов’язково бути пов’язане із звітом відповідної тимчасової слідчої комісії. Він повідомив, що проект постанови передав у профільний комітет. І у разі, за його словами, якщо це питання буде підготовлено ще й комітетом, то його може розглянути парламент. Не виключено, що це буде і сьогодні.

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Сергій Міщенко до вчорашньої погоджувальної наради лідерів депутатських фракцій і керівників парламентських комітетів підтвердив: якщо пропозицію бютівців не підтримають, то 156 народних депутатів не зайдуть до сесійної зали.

Крім того, за його словами, на погоджувальній нараді можна знайти компроміс стосовно зняття депутатської недоторканності, соціальних та економічних законопроектів. «Ми готові скасувати і всі ті речі, які ведуть до корупції у Тендерній палаті», — повідомив він.

Комуністи, зазначив заступник голови фракції КПУ Петро Цибенко, навряд чи підтримуватимуть ініціативу БЮТ стосовно постанови про проведення дострокових виборів у Києві. «Мало того, ініціатива, про яку у п’ятницю під час погодження порядку денного навіть не згадували, нині звучить як ультиматум. Я вже не знаю, що буде завтра. І загалом — відносини Тимошенко і Черновецького нагадують ситуацію з павуками в банці», — підкреслив народний депутат.

Натомість фракція комуністів наполягає на розгляді цього тижня низки законопроектів і постанов, які зокрема стосуються виплати заощаджень, зміни до закону про обов’язкове загальнодержавне пенсійне страхування. «Наша Україна» також підтримуватиме норму коаліційної угоди, як заявив її лідер В’ячеслав Кириленко, про проведення дострокових виборів.

Щоправда, Анатолій Матвієнко заявив, що не голосуватиме за постанову про дострокові вибори Київського міського голови. Така постановка питання, за його словами, протизаконна і може призвести до розвалу демократичної коаліції в парламенті.

Регіонали переконані: треба дочекатися висновків перевірки комісій — ініційованих і парламентом, і Президентом. І опираючись на результати роботи цих комісій, на документи перевірок, вирішити — ставити чи не ставити в парламенті питання про перевибори київського міського голови. Заступник керівника парламентської фракції ПР Ганна Герман заявила, що бютівці готуються саботували роботу парламенту, оскільки бояться голосування за програму уряду, яка, за її словами, не набере достатню кількість голосів.

«Фракція Блоку Литвина не буде визначатися в цьому питанні, поки не дочекається висновків спеціально створеної комісії», — заявив заступник голови фракції Ігор Шаров. Ми маємо відмовитися від практики передчасно навішувати політичні ярлики, керуючись емоціями. Блок Литвина наполягав і наполягатиме на тому, що всі рішення, ухвалені Верховною Радою, мають бути юридично грамотні, — наголосив парламентарій.

Ще одним проблемним питанням, крім виборів столичного голови, за словами глави парламенту, є законопроект про держзакупівлі. Він нагадав, що до другого читання він має бути поданий лише в тому разі, коли з нього були виключено Тендерну палату, або органи, які перебрали на себе відповідні повноваження. Крім того, Голова Верховної Ради нагадав, що досі у парламенті немає проекту змін до бюджету-2008 і програми соціально-економічного розвитку, які, до речі, уряд мав подати ще минулого місяця.

На середу заплановано Трудовий кодекс, чотири законопроекти щодо державних гарантій відновлення заощаджень громадян, зміни до закону «Про прожитковий мінімум» та «Про податок з доходів фізичних осіб» (щодо неоподаткування безплатно наданого вугілля на побутові потреби).

Програму діяльності Кабінету Міністрів «Український прорив: для людей, а не політиків», низка кадрових питань (про призначення Валентина Наливайченка Головою СБУ, звільнення Валентини Семенюк з посади голови Фонду державного майна і призначення на цю посаду Андрія Портнова, звільнення Олексія Костусєва з посади голови Антимонопольного комітету і призначення Давида Жванії та інші) народні депутати планують розглянути у четвер.

На порядку денному п’ятниці — закон про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування, зміни до закону про страхування та до Кодексу адміністративного судочинства.

Крім того, цього тижня, народні обранці розглянуть кошторис Верховної Ради, повідомив Арсеній Яценюк і заявив, що він відмовився від закупівлі дорогих авто для Голови Верховної Ради.