Домовленості НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» про умови поставок газу лідер української опозиції, глава Партії регіонів Віктор Янукович в інтерв’ю «5 каналу» назвав помилковими.

— Я вважаю, що вчергове була зроблена велика помилка, — сказав він зокрема. — Порушена фактично домовленість, яка була з Росією, відпрацьована до 2011 року. Ми одержали підвищення ціни вже цього року. Сім з половиною мільярдів кубометрів постачатимуть за ціною більш як 300 доларів, — наголосив політик.

Коментуючи факт, що в зазначеному договорі немає такої вартості, він припустив, що вже 2009 року в Україні будуть європейські розцінки на газ. Віктор Янукович назвав це ціною «непрофесійних рішень з боку влади». Лідер опозиції переконаний, що нерозуміння між Президентом і Прем’єр-міністром — також негативна складова у переговорах, а «Росія це використовує». Він акцентував увагу на тому, що ліквідація газових посередників тепер не має значення, оскільки зараз «мова йде про те, що зруйновано систему. Хто в ній був виконавцем, не важливо, головне — мета: оптимальні мінімальні ціни для України».

Віктор Янукович також заявив, що наступного пленарного тижня опозиція має намір ініціювати розгляд у Верховній Раді законопроекту про держзакупівлі, в якому передбачено ліквідацію Тендерної палати. Парламентарій сподівається, що це питання буде вирішено позитивно. На його думку, ця тема дасть можливість об’єднати різні політичні сили. Те, що фракція Партії регіонів разом із фракцією БЮТ голосувала в першому читанні за законопроект про держзакупівлі, в якому збережена Тендерна палата, В. Янукович пояснив тим, що в такий спосіб був «відкритий шлях для розгляду нового законопроекту».

Водночас Віктор Янукович і досі не відкидає можливість створення нової коаліції в парламенті — на базі Партії регіонів. Однак політичний лідер вагається, з якою із партій легше знайти спільну мову: із БЮТ чи із «НУ—НС».

Мені важко дати відповідь на це запитання, — сказав він. — Я не бачу в такому складі, який зараз є в парламенті, простих відповідей.