У січні нинішнього року Апеляційний суд Донецької області ухвалив рішення про виплату 2 мільйонів гривень відшкодування сім’ї Світлани Зайцевої, яка після незаконного позбавлення волі померла від туберкульозу.

Гроші мали б отримати мати потерпілої та троє малолітніх дітей. Проте в лютому 48-річна Тетяна Бережна, яка на той час була опікуном своїх онуків, померла в лікарні. 12-річний Женя, 11-річна Аня та 5-річна Таня тоді втратили не тільки свою бабусю, а й надію отримати грошову компенсацію до досягнення ними повноліття. Проте нині у дітей вже з’явився інший офіційний опікун — їх 77-річна прабабуся Євдокія Оболенських.

Як розповів журналістам Максим Касьянов, який представляє інтереси жінки похилого віку, нині у дітей із родичів залишилася тільки прабабуся. А обмеження за віком щодо призначення опікунства стосується тільки нерідних людей. Отож оперативно були зібрані всі необхідні документи і за підтримки опікунської ради опікунство оформили на 77-річну Євдокію Оболенських.

А як саме витрачатимуться кошти, представнику інтересів сім’ї поки що невідомо. Зате він переконаний, що нецільове використання грошей неможливе, оскільки всі витрати опікун, згідно із законодавством, повинен погоджувати з опікунською радою і потім надавати фінансовий звіт.

Як писала свого часу наша газета, мешканку Макіївки Світлану Зайцеву правоохоронці затримали, підозрюючи у вбивстві, до якого вона насправді не була причетна. Матір тоді двох дітей, з якої буквально вибили зізнання, незаконно засудили і відправили за грати. А коли знайшли справжніх убивць, потерпілу випустили на волю, проте вона вже встигла тяжко захворіти на туберкульоз і невдовзі померла.

Донецька область.