Минулого року луганські вугільники не виконали план з видобутку палива й довели його падіння майже до 3 млн. тонн. Причин, які призвели до такого результату, керівники області називають багато, однак виділяють основну — недостатня державна підтримка.

Бюджетні кошти в 2007 році переважно пішли на виплату заробітної плати й підтримку раніше досягнутого рівня видобутку вугілля, а не на розвиток підприємств галузі. Вугледобувне виробництво, як відомо, ресурсоємне, плюс до всього воно має значне спрацювання устаткування, що давно потребує заміни. Саме модернізація шахтного фонду, введення в дію нових потужностей стануть для галузі пріоритетними цьогоріч. Це дасть змогу перебороти відставання, збільшивши рівень видобутку до 26,7 млн. тонн.

Легка промисловість регіону сьогодні перебуває у стані стагнації. Регіональному Фонду держмайна, наприклад, так і не вдалося знайти ефективного інвестора для трьох швейних фабрик. Не проявляли ініціативи і наполегливості в пошуку інвестора й керівники територій, на яких розташовані ці підприємства. Унаслідок спад виробництва загалом по галузі регіону зріс на 15 відсотків.

На думку першого заступника голови Луганської облдержадміністрації Юрія Ареф’єва, уже найближчим часом економіка області вичерпає можливості екстенсивного розвитку. Якщо сьогодні не займатися інноваційними технологіями, енергозбереженням і кардинальним підвищенням продуктивності праці, то області загрожує знову зайняти місце аутсайдера. Найважливішим стратегічним завданням для керівників підприємств продовжує залишатися підвищення конкурентоспроможності продукції через поліпшення якості, зниження енергоємності та собівартості. У 2007 році за рахунок впровадження енергозберігаючих заходів та енергоефективних технологій загалом по області зекономлено 343 тис. тонн умовного палива вартістю майже 157 млн. гривень. Однак серйозних зрушень у справі зменшення споживання енергоресурсів на Луганщині поки що не сталося. Як уважає Юрій Ареф’єв, поставлені завдання можна розв’язати лише за умови інвестиційних ресурсів.